OEKRAïNE VERDER VERSTERKEN IS ENIGE WEG NAAR "ECHTE VREDE", ZEGT WASHINGTON

Oekraïne blijven bewapenen en versterken is de enige weg om "echte vrede" te bereiken, zo heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, vrijdag gezegd, waarbij hij elk staakt-het-vuren ten nadele van Kiev verwierp. Blinken noemde de Russische invasie in Oekraïne een "strategische mislukking" voor Moskou.

In een toespraak in Finland voerde de minister aan dat een sterk Oekraïne een "basisvoorwaarde" is voor "een echte vrede". "Omdat we ons geen illusies maken over de betrachtigingen van Poetin, denken we dat een basisvoorwaarde voor een zinvolle diplomatie en voor echte vrede een sterker Oekraïne is, dat in staat is af te schrikken en zich te verdedigen in geval van een toekomstige agressie", zei Blinken in Helsinki.

Volgens Washington is de invasie in Oekraïne op bevel van de Russische president Vladimir Poetin "een schoolvoorbeeld van mislukking" en een "strategische mislukking voor Rusland". Een van de negatieve gevolgen van de oorlog voor Rusland is dat Finland lid geworden is van de NAVO, terwijl het Scandinavische land tot voor kort militair niet-gebonden was.

"De aanvalsoorlog was een strategische mislukking, die de militaire, economische en diplomatieke macht van Rusland aanzienlijk verkleinde en ook de invloed van het land voor de komende jaren", betoogde Blinken.

"Als we de strategische doelen voor de lange termijn van president Poetin bekijken, is er geen twijfel: Rusland staat er vandaag heel wat slechter voor dan voor de invasie", aldus nog de minister op het stadhuis van Helsinki, dat vol Amerikaanse vlaggen hing.

2023-06-02T12:30:15Z dg43tfdfdgfd