OPHEF OM OPNAMES NIEUWE NEDERLANDSE OORLOGSFILM: 'SLECHT GETIMED'

Terwijl afgelopen weekend in het teken stond van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, verschenen er in het Limburgse Stevensweert zondag ineens nazivlaggen op een museum. Het bleek te gaan om opnames van de nieuwe Nederlandse oorlogsfilm Burgemeestersmoord. Had dat niet een paar dagen kunnen wachten?

'Schandalig'

Juist op Bevrijdingsdag wapperen op het Jan van Steffeswertplein nazivlaggen in de wind. Lokale nieuwssite L1 spreekt omwonenden, die er niet over te spreken zijn: "Veel mensen in het dorp vinden de timing op 5 mei zeer gevoelig", aldus een omwonende aan L1. "Het is schandalig."

Goedkeuring van gemeente

Omwonenden mogen de timing dan 'zeer gevoelig' vinden, toch zijn de opnames gewoon goedgekeurd door de gemeente. De makers kregen namelijk een vergunning voor Bevrijdingsdag. Wel kozen ze er bewust voor om het niet op 4 mei te doen.

We vonden het in ieder geval gepaster dan op 4 mei. Misschien is dit inderdaad een fout gekozen moment. Maar is er ooit een goed moment om een nazivlag buiten te hangen?

Daniëlle van Helmond van productie 'Burgemeestersmoord'

Vermoorde burgemeesters

De film draait om burgemeesters Piet Smulders van Someren en Willem Wijnen van Asten, die beiden actief zijn in het verzet ten tijde van de oorlog. De moord op twee landwachters door het verzet in Gemert is de aanleiding voor een wraakactie van de SS.

Op 14 augustus in 1944 worden de twee burgemeesters vervolgens opgepakt door een Nederlands moordcommando. Als ze in een auto over de Kanaaldijk richting Weert rijden, stopt de chauffeur plots en moeten ze uitstappen en voor de auto gaan staan. Ze worden ter plekke neergeschoten en overlijden.

2024-05-06T08:55:22Z dg43tfdfdgfd