PAUL AUSTER OVERLEDEN - AMERIKAANSE AUTEUR PAUL AUSTER IS OVERLEDEN

De Amerikaanse auteur Paul Auster is dinsdag overleden aan de gevolgen van longkanker. Hij werd 77 jaar. Dat melden Amerikaanse media woensdag.

Auster was een productieve romanschrijver en scenarist die in de jaren 80 doorbrak met zijn donkere, postmoderne romans. Hij schreef romans, gedichten en filmscenario's. Auster, die beschouwd werd als een charismatische auteur, raakte wereldwijd bekend door zijn 'New York Trilogy'.

Auster werd in nieuwsverslagen vaak omschreven als een "literaire superster", met dank aan zijn "doordringende oogopslag, soulvolle uitstraling en uiterlijk van een filmster", schrijft The New York Times woensdag in een necrologie. Naarmate zijn reputatie groeide, werd Auster gezien als een bewaker van het rijke literaire verleden van Brooklyn, in de Amerikaanse metropool New York, en als een inspiratiebron voor een nieuwe generatie romanschrijvers die vanaf de jaren 90 naar dat New Yorkse stadsdeel stroomden.

Diverse romans van Auster verschenen ook in Nederlandse vertaling, zoals 'New York Trilogy' (1985-1986), 'Onzichtbaar' (2010), 'Maanpaleis' (2015) en 'Baumgartner' (2023).

Auster overleed dinsdag in zijn huis in Brooklyn. Hij had al een tijdje longkanker.

2024-05-01T05:22:22Z dg43tfdfdgfd