"POETIN IS GEBAAT BIJ PATSTELLING IN OEKRAïNE"

Volgens Renaud Foucart, professor economie aan de Lancaster University (Engeland), is de economie van Rusland, of die de oorlog in Oekraïne aan het winnen is of niet, niet gebaat bij een einde aan het conflict.

Renaud Foucart gaf zijn visie in een artikel voor de onafhankelijke media The Conversation, dat werd opgepikt door het platform Korii. Hij legt uit dat "de betaling van militaire salarissen, munitie, tanks, vliegtuigen en vergoedingen voor dode en gewonde soldaten allemaal bijdragen aan de cijfers van het Russische bruto binnenlands product (BBP)", aldus Korii. "Simpel gezegd is de oorlog tegen Oekraïne nu de belangrijkste motor achter de economische groei van Rusland."

De rest van de Russische economie wordt zwaar getroffen door het conflict, met maar weinig beschikbare werknemers: de oorlogsinspanningen slokken het grootste deel van de beroepsbevolking op. Het resultaat? Vijf miljoen openstaande vacatures en torenhoge lonen om sollicitanten aan te trekken.  

Met een hoge inflatie, buitenlandse investeringen in vrije val en internationale sancties zal Rusland het zich niet kunnen veroorloven om heel Oekraïne te besturen als het wint, en zal het zich eerst op zijn eigen zorgen moeten concentreren. 

Voor Renaud Foucart is de conclusie dan ook duidelijk: "Een langdurige patstelling [in het conflict] zou voor Rusland de enige manier kunnen zijn om een totale economische ineenstorting te voorkomen". Er is geen reden voor Moskou om het conflict te beëindigen en deze economische realiteit op het spel te zetten. 

(Fausto with AsD/Source: Korii/Illustration picture: Unsplash)

Blijf op de hoogte van al ons nieuws op MSN en abonneer je door op 'volgen' te klikken hierboven naast ons logo.

2024-05-03T09:40:24Z dg43tfdfdgfd