POLITIE ONTRUIMT PRO-PALESTIJNS TENTENKAMP OP CAMPUS VAN UNIVERSITEIT VAN CALIFORNIë EN ARRESTEERT 132 DEMONSTRANTEN

De pro-Palestijnse studenten voerden al bijna 2 weken actie op de campus van de universiteit, maar het tentenkamp dat ze er opstelden, is nu ontruimd. Agenten hebben de dranghekken en houten platen rond het kamp weggenomen. 

Dat verliep niet zonder slag of stoot. Een groep van ongeveer 40 demonstranten probeerde de ontruiming nog tegen te houden door een mensenketting te vormen. Ze verstevigden het tentenkamp met metalen barricades, houten palletten en verkeerskegels.

De politie heeft naar eigen zeggen 132 demonstranten aangehouden. Ze zijn op bussen van de politie geplaatst en weggevoerd. De politie geeft aan dat ze verschillende middelen heeft gebruikt om het kamp te ontruimen, waaronder 'flashbangs'. Dat zijn granaten die een luide knal en fel licht produceren om mensen tijdelijk te desoriënteren. De politie laat weten dat die stungranaten in de lucht waren geschoten om de studenten uiteen te drijven.

Nieuwszenders CNN en Sky News maken ook melding van rubberkogels. Er circuleren beelden van agenten die iets rechtstreeks afschieten op de studenten, maar het is niet duidelijk of het over rubberkogels gaat. De politie heeft dat ook niet bevestigd. De omhulsels van de vuurwapens zijn wel oranje: een verduidelijking dat de munitie die wordt afgeschoten 'less lethal', minder dodelijk is.

Meer dan 250 agenten waren betrokken bij de ontruiming. 1 agent zou gewond zijn geraakt.

Wat is er precies aan de hand?

Op een 40-tal Amerikaanse universiteiten houden studenten pro-Palestijnse protestacties om de oorlog in de Gazastrook aan te kaarten. Ze eisen dat de universiteit waar ze studeren alle banden met Israël doorknipt. Dat kan door 'divestment', wat betekent dat de universiteit niet meer mag investeren in bedrijven die rechtstreeks of onrechtstreeks kunnen bijdragen aan en profiteren van de oorlog.

Op meerdere plaatsen is de politie al tussenbeide gekomen om de tentenkampen op te ruimen en de studenten weg te halen. Dat gebeurde onder meer aan de Columbia-universiteit, waar studenten het campusgebouw Hamilton Hall hadden ingenomen. Over het hele land zijn al honderden studenten opgepakt.

De ordediensten waren het tentenkamp eerder al kort binnengegaan, maar moesten zich toen terugtrekken. Er waren te weinig politieagenten om de situatie onder controle te houden. Naast de protesterende studenten in het tentenkamp waren ook nog eens honderden aanhangers toegestroomd, die de studenten aan de zijlijn toejuichten.

"Afschuwelijk geweld" aan UCLA

De politie stond al sinds gisteren paraat op de campus van de universiteit. Daar braken gevechten uit, nadat pro-Israëlische demonstranten geprobeerd hadden om het tentenkamp af te breken. Op beelden is te zien hoe de 2 groepen elkaar aanvallen met houten planken en waterflesjes naar elkaar gooien. 

De universiteit had het over "afschuwelijk geweld" op haar terreinen. Toch kwam de politie pas 3 uur na de eerste aanval aan op de campus van UCLA. Er komt heel wat kritiek op de laattijdigheid van die interventie. De UCLA-rector Michael V. Drake heeft al aangegeven dat hij een onafhankelijk onderzoek wil naar de late reactie van de ordediensten.

President Biden: "Zowel vrije meningsuiting als rechtstaat handhaven"

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich tijdens een korte persconferentie nog eens uitgesproken tegen het gewelddadig protest op sommige universiteitscampussen en het politieoptreden daar impliciet verdedigd. 

Volgens Biden worden tijdens het protest 2 zaken op de proef gesteld: het recht op vrije meningsuiting en de rechtstaat. "Beide moeten worden gehandhaafd. We leggen mensen niet het zwijgen op, maar we zijn ook geen wetteloos land. Vreedzaam protest wordt beschermd, gewelddadig protest niet."

Wat er op sommige universiteiten gebeurd is, ziet de president niet als vreedzaam protest. "Het is tegen de wet. Als president zal ik het recht op vrije meningsuiting altijd verdedigen, maar ik zal even sterk opstaan voor de rechtstaat. Dat is mijn verantwoordelijkheid tegenover het volk en de grondwet."

300 studenten opgepakt aan Columbia-universiteit

Niet alleen op de campus van UCLA is de politie in actie gekomen. Doorheen het land hebben agenten arrestaties verricht en tentenkampen opgeruimd.

Dat gebeurde onder meer aan de Universiteit van Texas (Dallas), waar de politie 17 demonstranten heeft opgepakt. Aan de Portland State University heeft de politie verschillende straten rond de campus afgezet en maken ze zich klaar om de studenten weg te halen van het campusterrein.

In New York liepen de gemoederen gisteren al hoog op. De politie van New York heeft daar een campusgebouw van de Columbia-universiteit ontruimd en de studenten in het tentenkamp gearresteerd. Ongeveer 300 mensen zijn opgepakt, ook aan andere universiteiten in de stad.

De politie van New York waarschuwde al dat de protesten zijn overgenomen door onruststokers en infiltranten. Volgens de burgemeester van de stad Eric Adams is zelfs meer dan 40 procent van de mensen die gisteren zijn opgepakt, geen student.

2024-05-02T11:01:49Z dg43tfdfdgfd