POOLS SMOKKELNETWERK OPGEROLD DAT VERDACHT WORDT VAN FINANCIERING TERRORISME

Een internationaal migrantensmokkelnetwerk in Polen, dat ook verdacht wordt van financiering van terrorisme, is dinsdag opgerold. Dat meldt het Poolse openbaar ministerie.

Het smokkelnetwerk organiseerde de illegale oversteek van Irakezen, Syriërs en Palestijnen via de Pools-Wit-Russische grens naar de Duitse grens. Tot nu toe werden zesendertig Poolse, Oekraïense, Irakese en Wit-Russische leden van het netwerk aangeklaagd.

De aanklagers identificeerden in samenwerking met de Duitse en Nederlandse politie twee vermeende leiders: de in Duitsland verblijvende Syriër Ahmad R., bekend als Abu Noh, en Mohammed A, alias Abu Josef. De twee vermoedelijke leiders zouden ook betrokken zijn bij het smokkelen van Jemenitische, Syrische en Iraanse migranten via de Balkan.

Daarnaast zou het netwerk "ten minste 30 miljoen dollar" overgeschreven hebben naar rekeningen van Hezbollah en de Palestijnse Islamitische Jihad, die de EU bestempelt als terroristische groeperingen. Ook zou volgens het Poolse openbaar ministerie meer dan 13 miljoen dollar gevloeid zijn naar een website die onderworpen is aan Amerikaanse sancties.

De geldstromen kwamen aan het licht na onderzoek van de handel in digitale munten die de leiders van het netwerk bedreven, ter waarde van in totaal 581 miljoen dollar.

Sinds de zomer van 2021 hebben duizenden migranten en vluchtelingen, voornamelijk uit het Midden-Oosten, geprobeerd om de grens tussen Wit-Rusland en Polen over te steken. Warschau en het Westen beschuldigen het regime in Minsk ervan die migratietoestroom moedwillig te organiseren, samen met zijn Russische bondgenoot, om zo de regio en de hele Europese Unie te destabiliseren.

2024-05-07T14:16:23Z dg43tfdfdgfd