PRESIDENTSVERKIEZINGEN TSJAAD - TSJAAD KIEST NIEUWE PRESIDENT

De inwoners van Tsjaad zijn maandag begonnen met stemmen voor de presidentsverkiezingen, na drie jaar militair bewind in het Centraal-Afrikaanse land. Het lijkt te gaan tussen de overgangspresident, generaal Mahamat Déby, en zijn eerste minister Succès Masra, een gewezen oppositieleider die een verzoeningsakkoord tekende met Déby.

De oppositie spreekt over een "schijnkandidatuur" van Masra om de verkiezingen een indruk van pluraliteit te geven. Volgens die oppositie heeft juntaleider Déby de verkiezingen al bij voorbaat gewonnen.

Ook ngo's trekken de geloofwaardigheid van de verkiezingen in twijfel. Aan het begin van de campagne voorspelden alle waarnemers een grote overwinning voor Déby, omdat hij al zijn gevaarlijkste rivalen heeft uitgeschakeld.

Déby en Masra, allebei 40 jaar, beweren allebei dat ze in de eerste ronde verkozen zullen worden. Acht andere kandidaten maken geen enkele kans.

Het land in de Sahelzone, met ongeveer 18 miljoen inwoners, wordt sinds 2021 geleid door de militaire commandant Mahamat Idriss Déby Itno, die na de dood van zijn vader, Idriss Déby, die jarenlang het land leidde, de macht greep. Mahamat Idriss Déby Itno stelde de grondwet buiten werking en ontbond instellingen. In de herfst van 2022 werd protest van de oppositie bloedig neergeslagen. Eind 2023 nam Tsjaad een nieuwe grondwet aan, die een centraal bestuurde staat creëerde.

Tsjaad, dat tussen Niger en Soedan ligt, is voor Frankrijk, de voormalige koloniale macht, de laatste strategische partner in de Sahelzone. Eerder moest Frankrijk zijn troepen terugtrekken uit Niger na een militaire staatsgreep.

2024-05-06T08:42:09Z dg43tfdfdgfd