DIRECTIE VAN SCIENCES PO-UNIVERSITEIT IN PARIJS BEREIKT AKKOORD MET DEMONSTRERENDE PRO-PALESTIJNSE STUDENTEN

"Met het oog op deze beslissingen hebben de studenten zich ertoe verbonden om te stoppen met het verstoren van lessen, examens en alle andere activiteiten van de instelling", schrijft Jean Bassères, tijdelijk bestuurder van Sciences Po Paris, in een bericht aan studenten en professoren.

Een groep studenten, activisten en aanhangers van het Palestinacomité van de universiteit probeerden vandaag het protest door te trekken binnen en buiten een gebouw van Scienses Po aan de Rue Saint-Guillaume, in het hart van het chique zevende arrondissement.

De spanningen liepen op toen rond 16 uur een vijftigtal pro-Israëlische demonstranten erbij kwamen. Er brak een confrontatie uit en de politie kwam in actie om de twee groepen van elkaar te scheiden. De acties doen denken aan die op Amerikaanse universiteiten. 

Eerder deze week organiseerden de studenten ook een protestactie op een andere campus van de universiteit, maar die werd door de politie beëindigd. Dat stoot de studenten tegen de borst. De demonstranten eisen onder meer dat hun universiteit de banden verbreekt met bedrijven en andere universiteiten die Israël steunen.

"Ik begrijp dat het over 2 weken examens zijn en dat dit een impact heeft op de lessen die de studenten willen volgen", vertelt activiste Louise. "Ik begrijp dat het een stressvolle periode is, maar de situatie in Gaza is nu zo ernstig dat we niet alleen bezorgd kunnen zijn over onze persoonlijke belangen. Dit gaat veel breder dan wij."

Volgens Sylvie Retailleau, minister van Hoger Onderwijs en Onderzoek van Frankrijk, is er een rode lijn overschreden. "Dit is niet het kader voor een vreedzaam debat. Ze hebben geen recht om hun eisen op deze manier en in deze vorm kenbaar te maken", zei ze eerder op de dag op de Franse nieuwszender BFMTV. 

Overgewaaid uit VS

De Parijse protestactie lijkt sterk op de Amerikaanse pro-Palestijnse demonstraties aan universiteiten. Amerikaanse studenten vragen al wekenlang aandacht voor het oorlogsgeweld in de Gazastrook en eisen dat de universiteiten zich uitspreken tegen de acties van het Israëlische leger.

Dat leidt tot spanningen op de campussen. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson trok zelf naar de Columbia-universiteit in New York en dreigde ermee de Nationale Garde in te zetten. In verschillende staten is de politie tussenbeide gekomen om studenten op te pakken en weg te leiden. In totaal werden al honderden studenten gearresteerd.

Ondertussen duurt het geweld in de Gazastrook voort. Egypte zendt een hooggeplaatste delegatie naar Israël om opnieuw een gevechtspauze met Hamas te bemiddelen. Dat hebben Egyptische vertegenwoordigers vandaag bekendgemaakt.

Gisteren werden ook luchtbeelden verspreid waarop te zien was dat de Verenigde Staten gestart zijn met het bouwen van een pier voor de kust van Gaza. Die pier moet hulptransporten over zee naar het getroffen gebied mogelijk maken. 

Het dodental in de Gazastrook loopt nog steeds verder op. Volgens de laatste cijfers van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid kwamen ruim 34.000 mensen om het leven. Twee derden onder hen zijn vrouw of kind. Aan Israëlische zijde vielen er ruim 1.400 slachtoffers, melden Israëlische autoriteiten. 

2024-04-26T16:08:40Z dg43tfdfdgfd