RECHTSZAAK TRUMP STORMY DANIELS - DONALD TRUMP KRIJGT BOETE WEGENS MINACHTING TIJDENS PROCES IN NEW YORK

De rechtbank van New York heeft de vroegere Amerikaanse president Donald Trump dinsdag veroordeeld tot een boete van 9.000 dollar (8.400 euro) wegens minachting omdat hij getuigen en juryleden zou hebben aangevallen. De rechter waarschuwde Trump ook dat hij een celstraf krijgt als hij de regels blijft schenden.

Het proces, dat zijn derde week is ingegaan, draait om zwijggeld dat Trump aan pornoactrice Stormy Daniels zou hebben betaald tijdens zijn presidentscampagne in 2016. Zo'n betaling is op zich niet illegaal, maar Trump en zijn advocaten zouden hebben geprobeerd om de transactie te verhullen. In totaal wordt Trump beschuldigd van 34 strafbare feiten.

Bij het begin van het proces moest de rechtbank zich buigen over enkele uitspraken van de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen op het sociale netwerk Truth Social en mogelijke schendingen van het door de rechter ingestelde verbod om getuigen of juryleden aan te vallen.

Rechter Juan Merchan veroordeelde Trump dinsdag tot een boete van 9.000 dollar omdat hij liefst negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen hem. Hij mag getuigen, juryleden of rechtbankpersoneel en hun familieleden niet publiekelijk aanvallen. De voormalige president moet ook alle berichten verwijderen. Voorts waarschuwde de rechter hem uitdrukkelijk dat de rechtbank nieuwe schendingen niet zal tolereren en hem dan een celstraf zal opleggen.

De meeste van Trumps aanvallen waren gericht tegen zijn voormalige advocaat Michael Cohen, inmiddels zijn vijand én de belangrijkste getuige op het proces. Daarnaast kopieerde Trump op zijn profiel ook opmerkingen van Jesse Watters, een televisiepresentator van het conservatieve Fox News, die zonder bewijzen te leveren verklaarde dat er "progressieve undercoveractivisten die liegen tegen de rechter werden uitgekozen om in de jury te zetelen". Een dag na de publicatie van deze bewering gooide een jurylid de handdoek in de ring uit angst om herkend te worden.

2024-04-30T15:35:10Z dg43tfdfdgfd