RUIMTECAPSULE VAN BOEING VOERT MAANDAG VOOR HET EERST ASTRONAUTEN NAAR ISS

De ruimtecapsule Starliner van het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing is eindelijk klaar voor haar eerste bemande vlucht. Twee Amerikaanse astronauten zullen maandagavond lokale tijd vanop Cape Canaveral, in de Amerikaanse staat Florida, naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd worden, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA bekendgemaakt.

Volgens de huidige planning zullen de astronauten Butch Wilmore en Suni Williams maandag om 22.34 uur (dinsdag 4.34 uur in België) aan boord van de capsule opstijgen vanop Cape Canaveral, met behulp van een Atlas V-draagraket. Ze zouden woensdag (om 6.46 uur Belgische tijd) moeten aanmeren bij het ISS. Gedurende iets meer dan een week zal de werking van de capsule er getest worden.

Het gaat om een ultieme testvlucht van de Starliner, alvorens er reguliere vluchten mee uitgevoerd kunnen worden van en naar het ISS. Eens operationeel wordt de Starliner de tweede capsule die Amerikaanse astronauten kan vervoeren, naast de Dragon-capsule van het ruimtevaartbedrijf SpaceX van miljardair Elon Musk. Die vervoerde in 2020 voor het eerst astronauten.

NASA bestelde de capsule tien jaar geleden bij Boeing, maar het programma kende heel wat hindernissen en vertragingen. Ook de eerste bemande vlucht van de capsule werd al meermaals uitgesteld, nadat in mei 2022 Starliner voor het eerst het ISS had bereikt - onbemand.

2024-05-04T13:35:35Z dg43tfdfdgfd