SADIQ KHAN HERKOZEN ALS BURGEMEESTER VAN LONDEN

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is zoals verwacht herkozen. BBC en Sky News melden op basis van voorlopige uitslagen dat de politicus van Labour heeft gewonnen van Susan Hall van de Conservatieve Partij en een derde termijn krijgt in de Britse hoofdstad.

Khan ging al lange tijd ruim aan kop in de peilingen, maar de Labour-partij maakte zich nog wel zorgen of haar kiezers wel naar de stembus zouden gaan. Dat blijkt onnodig. In de voorlopige uitslagen behoudt hij een "comfortabele" voorsprong. De BBC voorspelt dat ongeveer 43 procent van de stemmen naar Khan gaan en 33 procent naar Hall. De definitieve uitslag wordt pas zaterdagavond verwacht.

Khan is sinds 2016 burgemeester. Zijn voorganger was de conservatieve politicus Boris Johnson, die acht jaar burgemeester was en later premier werd.

Labour boekte deze week veel overwinningen bij de plaatselijke verkiezingen. De partij won ook de burgemeestersposten van onder meer Liverpool en South Yorkshire. De uitslag wordt gezien als graadmeter voor de aankomende landelijke verkiezingen.

2024-05-04T14:50:47Z dg43tfdfdgfd