SAHARA WAS OOIT WEELDERIG GROEN, BLIJKT UIT ROTSTEKENINGEN VAN 4.000 JAAR GELEDEN DIE VEE AFBEELDEN

De rotstekeningen zijn uitgebreid onderzocht tijdens veldwerk in de jaren 2018 en 2019. Julien Cooper van de Macquarie University in Australië leidde toen een team archeologen in het zogenoemde Atbai Survey Project, waarin 16 nieuw ontdekte rotstekeningen uit Wadi Haifa werden bestudeerd. 

Vandaag is het een kurkdroge regio in het oosten van Soedan. Maar de tekeningen suggereren dat de omgeving er toen compleet anders uitzag. Er viel veel meer regen en het landschap zag er groen uit, weelderig groen zelfs, moet blijken uit de rotstekeningen waarop vee staat afgebeeld. 

"Het was een raadsel om vee afgebeeld te zien op de wanden van rotsen midden in de woestijn, want voor het houden van runderen is veel water nodig, en weiland. Ze zouden in de Sahara van vandaag geen kans maken", zegt Cooper in een mededeling van de universiteit. 

Volgens Cooper is de aanwezigheid van heel wat vee in de tekeningen "een van de belangrijkste bewijsstukken van een voormalige groene Sahara". Dat komt ook overeen met eerdere bevindingen van experts. 

Groene Sahara? Eerder archeologisch en klimatologisch veldwerk heeft al aangetoond dat alvast een deel van de huidige Sahara in Afrika er vroeger totaal anders moet hebben uitgezien tijdens de zogenoemde "Afrikaanse natte periode".

Er viel toen veel regen in de regio tijdens moessonregens in de zomer. De vochtige periode zou van ongeveer 15.000 jaar geleden tot ruwweg 5.000 jaar geleden hebben gelopen en dan langzaam zijn uitgedoofd. Er zou plaats geweest zijn voor een afwisselende Afrikaanse savanne waar ook giraffes en olifanten leefden. 

Rond 3.000 voor Christus begonnen meren en rivieren uit te drogen en verdwenen ook de grazige weiden. De mensen trokken weg in de richting van de Nijl. 

De aanwezigheid van mensen bij het vee suggereert dat de dieren gemolken werden. Er zouden herders geleefd hebben in het gebied, maar zij begonnen het rond 3.000 voor Christus moeilijker te krijgen.

"De bevolking trok weg en er waren hoogstens nog schapen of geiten. De impact op het leven moet groot geweest zijn", zegt Cooper. 

De tekeningen tonen niet enkel vee. Er zijn ook boten afgebeeld. Die hebben speciale kenmerken in deze tekeningen, en waren misschien het werk van plaatselijke Nubische Nubische stammen. 

2024-05-10T14:39:08Z dg43tfdfdgfd