SINDS GOEDKEURING OMSTREDEN BRITSE MIGRATIEWET STAKEN TWEEDUIZEND MIGRANTEN KANAAL OVER

Sinds de controversiële Britse migratiewet van kracht werd op 25 april, waarmee de Britse overheid illegale asielzoekers naar Rwanda kan deporteren, hebben al 2.007 migranten in 40 boten het Verenigd Koninkrijk bereikt.

Het voorlopige totaal van het aantal overtochten van migranten op boten komt voor 2024 op 8.674, een stijging van 35 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en van 14 procent i vergelijking met dezelfde periode in 2022, zo blijkt uit de analyse van de cijfers door persbureau PA.

Eind april ondertekende koning Charles het omstreden migratieakkoord van het Verenigd Koninkrijk met het Afrikaanse land Rwanda, dat voortaan illegale asielzoekers uit het Verenigd Koninkrijk zou opvangen. De wet is bedoeld als afschrikmiddel om de oversteek van migranten met bootjes vanop het Europese vasteland een halt toe te roepen. Asielzoekers die illegaal het VK binnenkomen kunnen nu per vliegtuig naar Rwanda gestuurd worden, waar ze asiel moeten aanvragen.

Volgens de Britse premier Rishi Sunak is de nieuwe asielwet "de strengste ooit", maar de wet stuit ook op veel tegenstand. Zo vecht de Britse vakbond FDA de Rwanda-regeling aan omdat die in strijd zou zijn met nationale en internationale regels op het vlak van mensenrechten. Bovendien gaat de regeling ook in tegen een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, zo benadrukt de vakbond.

2024-05-07T15:46:44Z dg43tfdfdgfd