TWAALF AGENTEN GEWOND BIJ RELLEN IN PARIJS TIJDENS 1 MEIVIERING

Zeker twaalf politieagenten zijn woensdag gewond geraakt bij rellen die in de marge van de 1 meimanifestaties in de Franse hoofdstad Parijs zijn uitgebroken. Zeven agenten werden getroffen door een zelfgemaakt explosief, zo meldt de politieprefectuur van Parijs.

In de Franse hoofdstad zijn tienduizenden mensen op straat zijn gekomen om de Dag van de Arbeid te vieren en meer koopkracht te eisen. De vakbonden maken melding van 50.000 manifestanten, de politie heeft 18.000 betogers in Parijs geteld.

De betoging werd ontsierd door rellen, zo blijkt uit beelden die verspreid worden door Franse media. Een politiemedewerker zegt aan het Franse nieuwsagentschap AFP dat "meerdere honderden" onruststokers zich in de voorhoede van de betoging hebben opgehouden. Op de Boulevard Beaumarchais werden verschillende winkelruiten en bushokjes beschadigd, waarna op de Place de la Bastille vuilniszakken en een bestelwagen gedeeltelijk in brand werden gestoken. Ook de ruiten van enkele banken en van een restaurant zijn gesneuveld.

Relschoppers hebben de politie met stenen en vuurwerk bekogeld, waarop de agenten reageerden met traangas. Bij die confrontatie zijn volgens de prefectuur zeven leden van de ordediensten gewond geraakt door een zelfgefabriceerd explosief. "Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis", klinkt het. Vijf andere agenten raakten eveneens gewond.

De politie meldt aan de nieuwszender BFMTV dat bij de rellen in Parijs minstens 45 mensen zijn opgepakt.

2024-05-01T17:54:31Z dg43tfdfdgfd