UGENT BEHOUDT SAMENWERKING MET ISRAëLISCHE PARTNERS, TELEURGESTELDE STUDENTEN GAAN MAANDAG DOOR MET GEPLANDE BEZETTING

"De UGent behoudt haar sterke mensenrechtenbeleid, we maken geen uitzondering voor een specifiek land. We beoordelen partner per partner, voor zover die betrokken is bij ernstige mensenrechtenschendingen." Dat zegt Geert Bourgeois, de voorzitter van de raad van bestuur. 

Met andere woorden: de universiteit verbreekt geen samenwerkingen met Israëlische instellingen.

Daarmee gaat de UGent dus niet in op het verzoek van de studenten. In navolging van de protesten aan Amerikaanse universiteiten eisten zij dat samenwerkingen met Israëlische instellingen stopgezet worden.

Gisteren hadden in het UFO-gebouw van de Gentse universiteit ruim 100 studenten een vreedzame actie gehouden om aandacht te vragen voor de situatie in de Gazastrook en voor de klimaatcrisis.

De actievoerders hadden Palestijnse vlaggen bij en er werden schoenen gelegd op weg naar de vergaderzaal van de raad van bestuur. Die lege schoenen symboliseerden de slachtoffers. 

Het bestuur van de UGent liet gisteren al weten dat de studenten geen toestemming krijgen voor de bezetting van een haar gebouwen. De geplande bezetting zou van maandag tot woensdag duren. In welk gebouw, op welke campus, dat wordt voorlopig geheimgehouden.

Bourgeois hoopte nog dat de studenten zouden praten, bijvoorbeeld met de rector of vice-rector, om duidelijkheid te krijgen over het beleid. "UGent wil op geen enkele manier een partnerschap met instanties die meewerken aan mensenrechtenschendingen."  

2024-05-04T07:38:56Z dg43tfdfdgfd