VLAAMSE ONDERWIJSRAAD WIL SPECIAAL TRAJECT VOOR JONGEREN DIE SCHOOL DREIGEN TE VERLATEN ZONDER DIPLOMA

Het waren bijzonder hoge cijfers enkele maanden geleden: maar liefst 1 op de 7 leerlingen verlaat het secundair onderwijs zónder diploma. De afgelopen tien jaar was de schooluitval nog nooit zo groot. 

Vanaf 1 september 2025 wordt daarenboven het deeltijds beroepssecundair onderwijs nog eens afgeschaft - bedoeling is dat dat ingekapseld wordt in het zogenoemde duaal leren. Maar de Vlaamse Onderwijsraad vreest dat een deel van de leerlingen net daardoor nog extra uit de boot zal vallen. 

"Het gaat om een specifieke groep van kwetsbare jongeren, die vastgelopen zijn in hun schoolloopbaan. Ze zijn schoolmoe, hebben een kwetsbare thuissituatie... Tegelijk hebben ze nog geen zin om te werken of om te leren op de werkvloer", zegt Leen Van Heurck van de Onderwijsraad. 

Het voorstel? Een groeitraject op maat

Voor die groep van jongeren wil de Onderwijsraad een speciaal traject: het groeitraject op maat. "Het gaat om een voltijdse week, van 28 uur", legt Van Heurck uit. "Daarin wordt er enerzijds een algemene vorming gegeven. Als een jongere graag loodgieter wil worden, wordt daarop ingezet. Anderzijds ligt de focus op persoonlijke ontwikkeling. Hoe ontwikkel je zelfvertrouwen? Hoe kom je op tijd? Hoe zorg je ervoor dat je niet de hele tijd op je gsm tokkelt? Hoe ga je op een beleefde manier om met collega's?"

Het doel? Dat kan van alles zijn, benadrukt ze. "Het kan leerlingen voorbereiden op duaal leren, op de examencommissie, het volwassenenonderwijs, de arbeidsmarkt..." 

Op een of andere manier toch een diploma secundair onderwijs halen dus. "Voor velen in die groep is dat een verre droom. Daarom willen we dat ook opdelen in kleinere gehelen, in deelcompetenties. Zo ervaren de jongeren successen die niet jaren op zich moeten laten wachten, en worden ze meer gemotiveerd." 

Concreet vraagt de Vlaamse Onderwijsraad aan de volgende Vlaamse regering om er werk van te maken. "De huidige minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft aangegeven dat het nu niet het moment is om een nieuw soort traject vorm te geven, maar wij vragen met aandrang om dat toch te doen voor die kwetsbare groep jongeren, voor die definitief uit de boot valt."

2024-05-21T04:00:53Z dg43tfdfdgfd