VRT-VAKBOND ZENDT STEUNBOODSCHAP VOOR GAZA UIT TIJDENS HALVE FINALE SONGFESTIVAL, FORUM DER JOODSE ORGANISATIES NOEMT ACTIE "VERWERPELIJK"

Gisteren traden onder meer de Belgische kandidaat Mustii en de Israëlische kandidate Eden Golan aan in de 2e halve finale van het Eurovisiesongfestival. Bij aanvang van de uitzending en na de halve finale was op VRT 1 een boodschap te zien van de VRT-vakbonden. 

"Wij veroordelen de schendingen van de mensenrechten door de staat Israël. Bovendien vernietigt de staat Israël de persvrijheid. Daarom onderbreken we even het beeld. #CeaseFireNow #StopGenocideNow", was te lezen op een zwarte pancarte. 

"Met afschuw kijken we nu al maandenlang naar de gebeurtenissen in het Midden-Oosten", zegt ACOD-VRT op Facebook. "De extreemrechtse regering van Israël ontziet niets of niemand in het halen van het eigen gelijk en de uitroeiing van het Palestijnse volk."

"Deze week nog worden voorbereidingen getroffen voor een moordend grondoffensief in de stad Rafah en werd de kritische stem van Al Jazeera English in Israël gesmoord. Wij zijn er van overtuigd dat de staat Israël een genocide uitvoert en daarom is het schandalig dat er een Israëlische inzending is op het Eurosongfestival.”

"Wij hebben de pancarte uitgezonden, omdat we wilden tonen dat we het niet eens zijn met het schenden van de mensenrechten door de staat Israël en met het beknotten van de persvrijheid door wat er bij (nieuwsomroep, red.) Al Jazeera is gebeurd", zegt Ilse Orbaen van ACOD-VRT.

De socialistische vakbond vindt dat de European Broadcasting Union (EBU) - de organisator van het Songfestival - Israël had moeten uitsluiten. "De fout ligt bij de EBU, maar de wedstrijd uitzenden is een beleidskeuze van de VRT. Wij kunnen daar input over geven, maar kunnen daar niet in tussenbeide komen. Toch wilden we dit niet zomaar onopgemerkt laten voorbijgaan."

Mogelijk nieuwe actie tijdens finale

De vakbonden hadden de VRT-directie op voorhand ingelicht over de actie. "We waren op de hoogte gebracht dat het zou gebeuren", klinkt het bij een woordvoerder van VRT. "Vakorganisaties hebben het recht om actie te voeren en hebben daar geen toestemming voor nodig."

Eden Golan, de kandidate voor Israël, stootte gisteren met haar nummer 'Hurricane' door naar de finale van het Eurovisiesongfestival. Die finale staat morgenavond op het programma in Malmö in Zweden. De socialistische vakbond sluit een nieuwe actie niet uit. 

Israël vraagt om tekst en uitleg

De actie is zeker niet onopgemerkt gebleven. De pancarte werd via sociale media duchtig gedeeld, en onder meer het Turkse persagentschap Anadolu Ajansi, de Ierse krant Irish Mirror en de Spaanse krant El Diario berichten over de vakbondsactie. 

Ook in Israël wordt gereageerd. Volgens The Times of Israel heeft de Israëlische omroep KAN bij de European Broadcasting Union (EBU) om tekst en uitleg gevraagd over wat er gebeurd is op de Belgische televisie. 

FJO: "Volstrekte eenzijdigheid"

Bij ons protesteert het Forum der Joodse organisatie "met klem" tegen de protestactie. "Niet alleen maken zij van een entertainmentprogramma een platform voor indoctrinatie en politieke actie, daarnaast blinkt de op het scherm geprojecteerde tekst uit door volstrekte eenzijdigheid", hekelt het forum, dat opmerkt dat er niet wordt gesproken over de bloedige aanval van Hamas op Israël begin oktober. 

"Maar zelfs indien de geprojecteerde tekst wel aan minimumvoorwaarden van evenwichtigheid zou hebben voldaan, verwerpt en veroordeelt het FJO de vermenging van entertainment met politieke indoctrinatie als zijnde volstrekt verwerpelijk", klinkt het voorts.

Het FJO kant zich ook tegen de beschuldiging dat Israël de persvrijheid schendt en stelt dat "Israël de meest vrije pers van het gehele Midden-Oosten kent", maar dat het "als land in oorlog de plicht heeft om ter bescherming van zijn burgers grenzen te stellen aan ophitsing en verspreiding van haat".

2024-05-10T09:24:01Z dg43tfdfdgfd