WEERMAN SAMUEL: "ZONDAG KOMEN WE DICHTBIJ 25°C"

Donderdag starten we mogelijk op veel plekken met mistige condities en beperkte zichtbaarheden, op de kustregio na. Daar zijn er wolkenvelden vanochtend. Op sommige plekken landinwaarts gaat het eerder om nevel of lage mistbanken met al vrij snel helder weer en zonneschijn, op andere (veel) plekken gaat het om hardnekkige mist en lage wolken. De mist kan eerst nog hardnekkig zijn op sommige plekken, maar stilaan naarmate de dag vordert zal het ochtendgrijs openbreken en krijgen we opklaringen met zon. Op de meeste plekken zal dit al in de voormiddag gebeuren, ten laatste pas lokaal rond de middag. Op de overgang kunnen er nog lage wolken ontstaan, die later overgaan in stapelwolken of eerst oplossen alvorens er weer stapelwolken ontstaan. Tijdelijk zijn ook de stapelwolken vrij talrijk, vooral in het binnenland, maar de zon krijgt nadien terug ruimte om te schijnen bij een wisselend bewolkt weerbeeld. Tegen de avond lossen de stapelwolken op en wordt het grotendeels helder. Het kwik stijgt naar 19°C gemiddeld, aan zee is het door een opkomende zeebries in de namiddag wat frisser met hooguit een graad of 15. De wind is zwak uit noordwest of variabel, ruimend naar noordoost later op de dag.

Ook vrijdag profiteren we van prachtig lenteweer met veel zonneschijn, wel vrij veel hoge wolkenvelden die de zon sluieren en in de namiddag trekt een wolkenband met middelhoge wolken voorbij. Tegen de late voormiddag en in de (na)middagperiode zijn er ook stapelwolken die weer op het toneel verschijnen. De temperaturen klimmen naar een zeer aangename 21°C landinwaarts. Aan zee is het wat frisser met een graad of 17. De wind is zwak en later soms matig uit noordoost, aan zee ontstaat in de namiddag een matige zeebries uit noord-noordoost. Dat zal daar het kwik temperen. Maar uit de wind en in de zon zal het zalig vertoeven zijn.

Ook de dagen daarna verlopen droog een relatief warm onder de vleugels van een hogedrukgebied. We krijgen dus een mooi Hemelvaartweekend met temperaturen die nog wat verder stijgen. Op zaterdag gaan we al naar een 22°C gemiddeld. Op zondag zoeken we de grens van 24 of 25°C op. Zaterdag waait de wind uit oost tot noordoost, zondag draait hij naar het zuidoosten met vanuit die hoek aanvoer van nog zachtere lucht. Vooral op zaterdag krijgt de zon opnieuw gezelschap van stapelwolken, op zondag is er meer ruimte voor de zon. Tegen de avond kunnen er in de Franse grensregio enkele buien vallen. Elders blijft het droog zondag.

Begin volgende week lijkt het opnieuw onstabieler te worden met soms buien die maandag onweerachtig zouden kunnen zijn. Het blijft wel vrij zacht met temperaturen tussen 19 en 22°C. De warmte wordt dan al iets zwoeler. De dagen nadien krijgen we soms een bui, maar is het vaak ook droog. Later in de week lijken storingen weer dichterbij te komen.

2024-05-09T05:41:01Z dg43tfdfdgfd