ZEKER 13 DODEN NA LUCHTAANVAL OP RAFAH, SPANNING IN ISRAëLISCHE REGERING OVER AANGEKONDIGD GRONDOFFENSIEF STIJGT

Al zeker 13 mensen, onder wie veel vrouwen en kinderen, zijn omgekomen bij een nachtelijke luchtaanval op Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Dat melden gezondheidsmedewerkers die er actief zijn. Volgens Palestijnse media vielen er zelfs 22 doden. Meerdere mensen raakten ook gewond.

Ook in Gaza-stad, in centraal Gaza, vielen er verschillende doden en gewonden toen Israëlische vliegtuigen 2 woningen aanvielen. 

Onderhandeling over staakt-het-vuren

De luchtaanvallen gebeurden enkele uren voordat in Egypte onderhandelaars samenzaten met vertegenwoordigers van Israël en de Palestijnse terreurgroep Hamas om een nieuwe gevechtspauze te bespreken. De verschillende partijen proberen al een tijdje een tijdelijk bestand te bereiken, maar tot nu toe zonder succes.

Onder druk van de Verenigde Staten steken onderhandelaars van Egypte en Qatar een tandje bij om het geweld in de regio een halt toe te roepen. Volgens de Amerikaanse woordvoerder voor nationale veiligheid John Kirby zal Israël Rafah niet binnenvallen "zolang de Verenigde Staten de kans hebben gehad om hun perspectief en bezorgdheden daarover te uiten".

Die aanpak lijkt enigszins succes te hebben. Zo laat Hamas weten dat er vooruitgang wordt geboekt bij de onderhandelingen en dat het geen "groot probleem" ziet in het laatste voorstel. "De sfeer is positief, behalve als Israël nieuwe obstakels opwerpt", aldus een anonieme Hamas-bron tegenover AFP.

Onenigheid binnen Israëlische regering

Ondertussen veroorzaakt het aangekondigde grondoffensief in Gaza heel wat onenigheid binnen de regering van Netanyahu. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren nog dat die aanval zou worden afgeblazen, als Hamas alle Israëlische gijzelaars zou vrijlaten. 2 andere ministers dreigen de regering te laten vallen als die aanval er niet komt.  

Premier Netanyahu heeft gezegd dat hij niet zal stoppen voordat de terreurgroep Hamas volledig ontbonden is. Het grondoffensief in Rafah hangt daar onlosmakelijk mee samen, vindt hij.

34.000 doden

Bij de oorlog in Gaza zijn al meer dan 34.000 Palestijnen om het leven gekomen, het merendeel vrouwen en kinderen. Dat blijkt uit cijfers van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Het Israëlische leger legt de schuld voor de vele burgerdoden bij Hamas, omdat de terreurgroep zich schuilhoudt in residentiële gebieden en publiek domein. Volgens het leger werden al 12.000 Hamas-militanten om het leven gebracht, al leverde Israël daarvoor geen concreet bewijs.

Bij de terreuraanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar kwamen 1.200 mensen om het leven, het merendeel burgers. Zeker 250 mensen werden ook gevangengenomen en gegijzeld in de Gazastrook. Een deel van de gijzelaars werd al vrijgelaten tijdens een vorig bestand, maar Hamas zou nog steeds 130 mensen en 30 lichamen vasthouden.

2024-04-29T05:18:46Z dg43tfdfdgfd