ZUID-AFRIKAANS PRESIDENT VIERT DERTIG JAAR ANC

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft de successen van het land geprezen sinds zijn partij Afrikaans Nationaal Congres (ANC) dertig jaar geleden aan de macht kwam. Toch lijkt het in dit verkiezingsjaar erop dat de partij die onder leiding van Nelson Mandela in 1994 verkozen raakte voor het eerst de absolute meerderheid zal verliezen.

"Zuid-Afrika is vandaag oneindig veel beter dan dertig jaar geleden", zei Ramaphosa in een toespraak ter gelegenheid van Vrijheidsdag in de Union Buildings, de zetel van de regering, in Pretoria. De dag symboliseert dertig jaar democratie na het apartheidsregime.

Op 29 mei trekken de Zuid-Afrikanen opnieuw naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Zaterdag somde Ramaphosa alvast de verwezenlijkingen van zijn partij op. Zo verwees hij onder andere naar de landbouwhervorming, de bouw van woningen, ziekenhuizen, en de aanleg van wegen en bruggen.

Maar volgens de laatste Ipsos-peiling die vrijdag werd gepubliceerd, zakt zijn partij van 57 procent behaalde stemmen in 2019 naar slechts 40 procent nu. Als het resultaat onder 50 procent valt, is de partij genoodzaakt om een of meerdere coalitiepartners onder de arm te nemen.

2024-04-27T14:07:55Z dg43tfdfdgfd