1 MEI - DE CROO HEKELT "ZINLOZE VOORSTELLEN" VAN ANDERE PARTIJEN AAN VOORAVOND VAN 1 MEI

Eerste minister Alexander De Croo was scherp voor de andere partijen tijdens zijn speech op de vooravond van 1 mei in Blankenberge. Hij hekelde de naar eigen zeggen "zinloze voorstellen" van N-VA, Vooruit, Groen, PS en CD&V. Onder meer het voorstel van N-VA om gevangenissen te bouwen in Kosovo, haalde De Croo onderuit.

"Iedereen weet dat wij de echte partij zijn van de werkende mensen", stak De Croo van wal in Blankenberge. Daarna volgde meteen een sneer naar het voorstel van PS om een 32 urenwerkweek in te voeren. "Op een moment dat er 200.000 jobs op zoek zijn naar mensen willen de socialisten dat we maar 32 uur gaan werken." De Croo benadrukte dat ondernemers en kmo's de dupe zouden worden van het voorstel.

Verder gaf De Croo ook kritiek op het voorstel van N-VA om gevangenissen te bouwen in Kosovo. "Dat is een ideetje dat ze gepikt hebben van Denemarken dat intussen al 210 miljoen euro gekost heeft. Maar er is nog geen enkele gevangene naar Kosovo vertrokken is. En toch gelooft Theo Francken dat hij zo de overbevolking in de gevangenissen gaat oplossen. Terwijl de oplossing simpelweg is wat Vincent Van Quickenborne deed: detentiehuizen bouwen zoals in Kortrijk."

Verder kreeg ook CD&V kritiek. "Zij vinden dat we spaargeld extra moeten belasten met een vermogenskadaster. Die werkende middenklasse zijn nu plots allemaal miljonairs geworden. Het vermogensregister van de christendemocraten, dat is een belasting betalen op spaargeld waar je al op belast bent."

Open VLD kwam naar eigen zeggen wel met een degelijke oplossing. "Wij hebben als enige partij een groeiplan op tafel gelegd, becijferd en met een duidelijke richting." De Croo vroeg daarom aan medepartijen om te stoppen met ballonnetjes op te laten en met een serieus plan op de proppen te komen.

2024-04-30T18:40:58Z dg43tfdfdgfd