1 MEI - VOORUIT WIL MINIMUMLOON VAN 2.500 EURO BRUTO

Vooruit wil na de verkiezingen een minimumloon van 2.500 euro bruto. Dat zegt voorzitster Melissa Depraetere dinsdag na haar speech aan de vooravond van de Dag van de Arbeid. "We stappen niet in een regering zonder verhoging van de lonen", zegt ze.

Vooruit wil het minimumloon op 15 euro per uur brengen, wat neerkomt op 2.500 euro per maand. Daarmee kleeft de partij voor het eerst een getal op de beoogde loonsverhoging. De Franstalige socialisten kwamen eerder al met 2.800 euro. "Het moet haalbaar zijn, dus houden wij het op 2.500 euro", zegt Depraetere.

"Hogere lonen en een fiscale hervorming zijn een breekpunt voor een volgende regering", aldus de voorzitster. "Die fiscale hervorming hadden we een jaar geleden al gewild, maar werd toen getorpedeerd door de liberalen. Nu hoor ik dat zij ook plots overal voor hogere lonen pleiten, dus dat vind ik zeer bemoedigend voor de periode na de verkiezingen."

Ook in de Vlaams-nationalisten ziet Depraetere daarvoor een partner. "Met hen in een coalitie zou dat realistisch zijn", denkt ze. In het bijzonder wat de Vlaamse regering betreft, kijkt ze in de richting van N-VA. "Een Vlaamse regering zonder Vlaams Belang of N-VA is nu eenmaal niet realistisch", zegt Depraetere. "Ik zie dat de postjes al volop verdeeld worden. Wij zullen zorgen dat het dan op zijn minst met een sociale inslag zal zijn."

2024-04-30T18:55:59Z dg43tfdfdgfd