AANVALLEN RODE ZEE - FREGAT LOUISE-MARIE KOMT AAN IN RODE ZEE VOOR OPERATIE ASPIDES

Het fregat Louise-Marie van de Belgische marine is zaterdag via het Suezkanaal aangekomen in de Rode Zee voor de Europese operatie Aspides. Dat hebben de Europese zeemachten die de operatie leiden op sociale media gemeld en het is door Defensie bevestigd.

De Louise-Marie zal gedurende iets meer dan vijf weken deelnemen aan de operatie Aspides en vertrekt dan naar de Straat van Hormuz voor de missie Agenor. Aspides werd op 19 februari door de Europese Unie gelanceerd met een mandaat van een jaar. Doel is de handelsscheepvaart in de Rode Zee, de Golf van Aden tot het noordwesten van de Indische Oceaan te beveiligen. In de Rode Zee zijn handelsschepen sinds eind 2023 het doelwit van aanvallen van de Houthi-rebellen die solidair zijn met het Palestijnse volk.

Aspides is een puur defensieve operatie: escorte van handelsschepen, bescherming tegen mogelijke offensieve aanvallen en observatie van de toestand. Er worden geen aanvallen op het vasteland uitgevoerd. De operatie wordt geleid door een operationeel hoofdkwartier in het Griekse Larissa.

2024-05-05T16:00:04Z dg43tfdfdgfd