ANN-CARINE VANDAELE LEIDT INSTITUUT RUIMTE-AëRONOMIE

Vanaf 1 mei gaat Ann-Carine Vandaele door het leven als algemeen directeur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA). Vandaele is al 34 jaar actief binnen het BIRA, maar komt nu dus aan het hoofd van het departement, meldt staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) zondag.

Het BIRA is een Federale Wetenschappelijke Instelling. Zijn voornaamste taken zijn onderzoek en publieke dienstverlening op het vlak van de ruimte-aëronomie - dat is de fysica en chemie van de atmosfeer van de Aarde en van andere planeten - en de kosmische ruimte.

Vandaele is afgestudeerd aan de ULB in toegepaste/industriële wetenschappen, met een master burgerlijk ingenieur natuurkunde en een doctoraat als doctor of engineering science. Haar meest recente functie binnen het BIRA was hoofd van het departement Zonnestraling in atmosferen. Ze heeft deelgenomen aan verschillende ruimtemissies en kreeg een zitje in verschillende commissies binnen het Europees ruimtevaartagentschap ESA en andere internationale verenigingen.

"We zijn verheugd dat een vrouw aan het hoofd komt te staan van het departement dat verantwoordelijk is voor ruimte-aëronomie, een domein dat zowel op de korte als op de lange termijn voor uitdagingen staat", reageert staatssecretaris Dermine. Vandaele volgt Martine De Mazière op, die meer dan twaalf jaar algemeen directeur ad interim was.

2024-04-28T15:02:20Z dg43tfdfdgfd