BEDRIJVEN RISKEREN VOORTAAN BOETE ALS ZE REGELS ROND OVERHEIDSOPDRACHTEN NIET NALEVEN

Ondernemingen die de regels rond overheidsopdrachten niet naleven, riskeren binnenkort een boete van 4.800 tot 56.000 euro. De Kamercommissie Werk heeft daarvoor dinsdag het licht op groen gezet, meldt minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).

Bedrijven die aangesteld worden voor een overheidsopdracht mogen die opdracht niet integraal uitbesteden aan een andere onderneming. Ook 'lange aannemingsketens', waarbij de onderaannemers aanbesteden aan nog meer onderaannemers, kunnen niet.

Tot nog toe kon de overheid in die gevallen enkel de opdracht eenzijdig verbreken, maar binnenkort hangen er ook sancties aan vast. Ondernemingen die een van beide verboden aan hun laars lappen, riskeren een boete van 600 tot 7.000 euro, door de opdeciemen goed voor bedragen tussen 4.800 en 56.000 euro. De bedrijven kunnen daarnaast drie tot vijf jaar lang uitgesloten worden van het meedingen naar overheidsopdrachten.

De wijzigingen werden via amendementen vastgehangen aan het nieuw sociaal strafwetboek dat dinsdag groen licht kreeg in de Kamercommissie Sociale Zaken. De plenaire vergadering moet er zich nu nog over buigen.

2024-04-30T15:55:32Z dg43tfdfdgfd