BRUSSELS PARLEMENT HEFT ONSCHENDBAARHEID VAN BERTIN MAMPAKA MANKAMBA NIET OP

Het Brussels Parlement heeft donderdagvoormiddag tijdens een zitting met gesloten deuren beslist om de parlementaire onschendbaarheid van Bertin Mampaka Mankamba (MR) niet op te heffen. Het parket had om de opheffing gevraagd in een dossier uit 2014 rond de aanwerving van medewerkers op het kabinet van toenmalig cdH-minister Joëlle Milquet. In een geheime stemming verzetten 39 parlementsleden zich tegen de opheffing van de onschendbaarheid, 22 leden waren voor. In het Parlement van Franstalige Brusselaars ging het om respectievelijk 34 en 18 leden.

Het dossier, dat het parket in 2014 opende, draait rond medewerkers die toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH, de voorloper van Les Engagés) op haar kabinet zou hebben aangeworven om ze in te zetten voor haar kiescampagne van toen, wat wettelijk niet is toegestaan. Mampaka, toen haar partijgenoot, zou haar geholpen hebben bij het ronselen van die medewerkers. De ex-cdH-voorzitster heeft de aantijgingen steeds ontkend en ook Mampaka zegt niets verkeerds gedaan te hebben en geen enkele inbreuk te hebben gepleegd.

Bertin Mampaka, die in 2019 voor cdH verkozen werd maar intussen overgestapt is naar de MR, uitte eerder zijn ongenoegen over het tijdstip dat de vraag om opheffing van zijn onschendbaarheid, midden in de verkiezingscampagne.

Tijdens de gezamenlijke commissie Vervolgingen van het Brussels Parlement en het Parlement van Franstalige Brusselaars (Cocof) bleek alvast een grote verdeeldheid over de vraag of op het verzoek van het parket moest worden ingegaan. Een nipte meerderheid , 6 tegen 5, wees het verzoek af.

2024-05-02T11:02:39Z dg43tfdfdgfd