BURGEMEESTERS KUNNEN AAN DE SLAG MET WET BESTUURLIJKE HANDHAVING

Burgemeesters kunnen voortaan een tand bijsteken in de strijd tegen malafide handelszaken. Woensdag is immers het sluitstuk van de bevoegde wet in het Staatsblad verschenen, waardoor steden en gemeenten hun politieverordening scherp kunnen stellen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) woensdag bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Herentals.

De wet Bestuurlijke Handhaving moet helpen bij de aanpak van handelszaken die criminele bendes gebruiken om misdaadgeld wit te wassen. De tekst kreeg in november definitief groen licht in de Kamer, maar was nog niet volledig gebruiksklaar. Er was nog een Koninklijk Besluit nodig dat de economische sectoren en activiteiten bepaalt die "ondermijningsgevoelig" zijn. En die tekst is woensdag dus gepubliceerd.

Het KB kwam tot stand op basis van wetenschappelijk onderzoek, benadrukt de minister. De sectoren op de lijst zijn de horeca, autosector, detailhandel, vastgoedsector, schoonheidssector en kansspelsector. Onder de activiteiten vallen onder meer vapeshops, kappers, massagesalons, nachtwinkels en seksinrichtingen. Het is de bedoeling dat het besluit regelmatig wordt geëvalueerd en indien nodig uitgebreid.

De steden en gemeenten kunnen de activiteiten zelf nog finetunen in hun politieverordening. Door bijvoorbeeld carwashes op te nemen als concretisering van de autosector, kunnen ze zich enkel concentreren op carwashes en hoeven ze niet de hele sector tegen het licht te houden.

Om de lokale besturen bij te staan bij hun integriteitsonderzoek, moest er binnen de FOD Binnenlandse Zaken een nieuwe directie het levenslicht zien. Die Directie Integriteitsbeoordeling voor Openbare Besturen (DIOB) is er volgens minister Verlinden intussen ook.

2024-05-15T11:03:49Z dg43tfdfdgfd