CRISIS IN REGERING FRANSE GEMEENSCHAP - BéNéDICTE LINARD BETREURT WISSELMEERDERHEID, "MAAR HET WAS DRINGEND"

Viceminister-president Bénédicte Linard (Ecolo) "betreurt" dat de regering er niet in geslaagd is een consensus te bereiken over de aanpassing van het onderwijsdecreet, maar volgens haar was het dringend nodig dat er een oplossing voor de studenten werd gevonden. "We konden ze niet bang naar hun examens laten gaan", aldus Linard.

Zoals bekend keurden coalitiepartners PS en Ecolo een aanpassing goed aan een onderwijsdecreet. Dat gebeurde met de steun van de communistische oppositiepartij PVDA, maar tegen de wil van coalitiepartner MR, die ook de minister van Hoger Onderwijs levert. Volgens Linard is er wekenlang binnen de meerderheid gezocht naar een oplossing, maar botsten die pogingen op een njet van de liberalen. "Dus moesten we op een andere manier vooruitgaan."

"De MR weigerde tot op het laatste aan de tekst te raken. We hadden duidelijk niet dezelfde analyse. De MR had een ietwat dogmatische houding, terwijl het de evidentie zelve was, gezien de duidelijke standpunten van de rectoren en de Ligue des familles,", aldus Linard.

Volgens minister-president Pierre-Yves Jeholet zit de regering van de Franse gemeenschap nu de facto in lopende zaken. Volgens Linard moet het alsnog mogelijk zijn dat de regering de komende nog teksten goedkeurt waarover al een politiek akkoord bestond.

2024-04-17T11:55:55Z dg43tfdfdgfd