CRISIS IN REGERING FRANSE GEMEENSCHAP - VOLGENS BOUCHEZ HEBBEN PS EN ECOLO "STEKKER UIT REGERING GETROKKEN"

Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez hebben PS en Ecolo "de stekker uit de regering van de Franse Gemeenschap getrokken" door in de nacht van dinsdag op woensdag het veelbesproken 'décret Paysage' over het hoger onderwijs door te drukken met de steun van oppositiepartij PVDA.

"De opmerkingen (van de ministers van PS en Ecolo, die zeggen dat de regering kan voortgaan, red.) zijn verbijsterend", zo zei Bouchez woensdagmiddag bij RTL-TVI. "Ze proberen te doen alsof ze gewoon zullen doorgaan, terwijl ze er in feite de stekker hebben uitgetrokken. In de politiek moet je je daden toegeven en je verantwoordelijkheid opnemen", aldus Bouchez.

Volgens de kopman van de Franstalige liberalen is de Franse Gemeenschap woensdag wakker geworden met een coalitie tussen PS, Ecolo en PVDA, een coalitie die volgens hem gericht is op "mislukking en werkloosheid".

Nog volgens Bouchez toont het getouwtrek rond het onderwijsdecreet de duidelijke tegenstellingen over het hoger onderwijs. Zo ziet links de het onderwijs als "eendjes vangen op de kermis". "Iedereen die deelneemt krijgt een prijs (diploma)". Voor de MR moet een diploma "verdiend" worden en moeten studenten "bewijzen dat ze een bepaalde deskundigheid hebben verworven".

Volgens Bouchez zullen de bijsturingen die zijn goedgekeurd door de wisselmeerderheid met PVDA volgend jaar ook neerkomen op een meerkost van 35 miljoen euro voor de instellingen van het hoger onderwijs, ook al hebben de partijen zelf maar 5 miljoen euro extra voorzien.

"Ik weet niet hoe de universiteiten dat gaan doen. De grote verliezers zullen de studenten en de onderwijsinstellingen zijn", dixit Bouchez.

2024-04-17T13:41:07Z dg43tfdfdgfd