DUITSE RECHTS-POPULISTISCHE PARTIJ AFD VEROORDEELT AANVAL OP EUROPARLEMENTSLID

Tino Chrupalla, de covoorzitter van de Duitse rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD), heeft zaterdag de brutale aanval op het Duitse Europarlementslid Matthias Ecke veroordeeld. "Wij veroordelen alle fysieke aanvallen tegen politici van alle partijen", aldus Chrupalla.

Chrupalla schrijft op X, het vroegere Twitter, dat verkiezingscampagnes "inhoudelijk en constructief moeten zijn, maar zonder geweld". Hij wenst Ecke veel sterkte en een spoedig herstel.

De 41-jarige Ecke, lid van de linkse partij SPD van bondskanselier Olaf Scholz, zou vrijdag in Dresden zijn aangevallen door een groepje van vier personen. Kort daarvoor was ook een 28-jarige medewerker van de Groene Partij (Grünen) geschopt en geslagen bij het ophangen van posters. De autoriteiten vermoeden dat dezelfde groep verantwoordelijk is voor beide aanvallen.

De SPD en de Europese sociaal-democraten riepen de conservatieve partijen in Europa op om elke samenwerking met rechtsextremistische partijen en politici af te wijzen. "We hebben daarover duidelijkheid nodig", benadrukte Lars Klingbeil, partijleider van SPD, zaterdag tijdens een congres in de Duitse hoofdstad Berlijn. "Als de rechtsextremistische en populistische partijen de macht zouden verwerven in Europa, dan zouden ze ons Europees eenwordingsproject vernietigen", zei medepartijleider Saskia Esken.

2024-05-04T15:41:10Z dg43tfdfdgfd