EUROPESE COMMISSIE WERKT STEUNPAKKET VAN 1 MILJARD EURO UIT VOOR LIBANON

De Europese Unie heeft een financieel steunpakket van 1 miljard euro uitgewerkt voor Libanon. Op die manier wil Europa de sociaal-economische stabiliteit van het land versterken, maar het rekent tegelijk ook op de "goede samenwerking" met Beiroet om illegale migratie tegen te gaan. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen donderdag gezegd.

Von der Leyen is op bezoek in Libanon met de Cypriotische president Nikos Christodoulides. In het gezelschap van eerste minister Najib Azmi Mikati van Libanon kondigden ze een nieuw Europees steunpakket voor het land aan.

Het gaat om een bedrag van 1 miljard euro, dat tussen nu en 2027 wordt vrijgemaakt. Details over de enveloppe ontbreken voorlopig nog, maar Von der Leyen gaf wel aan waar het geld voor bestemd is.

"We willen bijdragen aan de sociaal-economische stabiliteit van Libanon", zei ze. Basisdiensten als onderwijs, sociale bescherming en gezondheidszorg moeten worden versterkt, terwijl economische, financiële en bancaire hervormingen dringend nodig zijn. Libanon "heeft met grote binnenlandse uitdagingen te maken, en draagt ook de gevolgen van spanningen en oorlog in de regio", verwees Von der Leyen naar de relaties met buurland Israël en naar de oorlog in de Gazastrook.

Een deel van het geld gaat naar het Libanese leger en andere ordediensten, waarbij de focus komt te liggen op grensbewaking. Het zou Libanon helpen als het een samenwerkingsovereenkomst zou sluiten met het Europese grensbewakingsagentschap Frontex, zei de Commissievoorzitter.

In naam van 'Team Europe' sloot Von der Leyen eerder al akkoorden met Libië, Egypte en Mauritanië om onder meer de illegale migratie naar Europa te controleren. Ook het samenwerkingsakkoord met Libanon heeft minstens gedeeltelijk dezelfde opzet. "Wij rekenen op een goede samenwerking met u om illegale migratie te voorkomen en de strijd aan te binden met de smokkel van migranten", zei ze tegen premier Mikati.

2024-05-02T10:17:26Z dg43tfdfdgfd