GILKINET OVER LUCHTHAVENRAPPORT: "BRUSSEL MAG NIET DE GELUIDSVUILBAK VAN EUROPA WORDEN"

"Brussel mag niet de geluidsvuilbak van Europa worden", zo zegt federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) dinsdag in een reactie op het rapport van de Hoge Gezondheidsraad over Brussels Airport. De minister roept de betrokken partijen op zijn voorstellen, onder meer rond het verbieden van nachtvluchten en het herzien van de 'quota counts' -waarmee het geluidsniveau van vliegtuigen bepaald wordt-, te steunen.

De Hoge Gezondheidsraad kwam dinsdag met een uitgebreide analyse naar buiten over de effecten van de luchthavenactiviteiten in Zaventem op de gezondheid van de omwonenden. Minstens 160.000 omwonenden lopen volgens de Hoge Gezondheidsraad een verhoogd risico op negatieve gezondheidseffecten, zoals een verstoorde slaap, een verminderde longfunctie en veranderingen in hartritme. De raad pleit daarom onder meer voor een verbod op nachtvluchten tussen 23 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends, de ontwikkeling van betere geluidsindicatoren en een betere spreiding van de vluchten.

"De aanbevelingen van de Raad liggen in het verlengde van de maatregelen die ik een jaar geleden aan de federale regering heb voorgelegd", zegt minister Gilkinet. "Ik stelde al voor om de quota counts te herzien, om te zorgen voor minder lawaai door vliegtuigen, in het bijzonder op de meest gevoelige tijdstippen, en een verbod in te stellen op nachtvluchten."

De nodige stappen moeten nu gezet worden om vooruitgang te boeken, zegt de minister. "Onze voorstellen geven voorrang aan de levenskwaliteit en gezondheid van omwonenden, Vlamingen, Walen én Brusselaars, en garanderen tegelijk de duurzaamheid van de luchthavenactiviteiten. Ik roep alle betrokken partijen op om zo snel mogelijk de weg te nemen die ik heb voorgesteld, want Brussel mag niet de geluidsvuilbak van Europa te worden."

2024-05-07T11:36:35Z dg43tfdfdgfd