INVAL OEKRAïNE - BELGIë MAAKT 9 MILJOEN VRIJ OM OEKRAïENSE ENERGIE-INFRASTRUCTUUR TE HERSTELLEN

België trekt 9 miljoen euro uit om energie-infrastructuur in Oekraïne, die vaak het doelwit is van Russische aanvallen, te helpen herstellen. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) vrijdag aangekondigd. Het geld zal gaan naar het United Nations Development Programme (UNDP), een VN-organisatie die gespecialiseerd is in economische ontwikkeling.

Rusland voert regelmatig aanvallen uit op energiecentrales en andere energie-infrastructuur in Oekraïne. Tijdens een aanval in maart werden tien grote energiecentrales vernield op één dag, en sinds de Russische invasie in Oekraïne meer dan twee jaar geleden is de helft van alle Oekraïense energie-infrastructuur beschadigd of vernield, zo staat in een persbericht van Gennez. "Honderdduizenden mensen hangen af van deze centrales om zich warm te houden, te koken, en zich te wassen."

"Het bljift belangrijk dat we niet alleen wapens sturen, maar ook humanitaire hulp voor de bevolking en steun voor de wederopbouw", stelt Gennez. Het Belgische geld zal gaan naar het United Nations Development Programme (UNDP), een VN-organisatie die gespecialiseerd is in economische ontwikkeling. Die zal het gebruiken om energie-infrastructuur te herstellen rond Charkiv, een stad in het oosten van Oekraïne, dicht bij het front. Het UNDP-programma zet in op meer verspreide energiebronnen, zoals zonnepanelen, zodat de vernieling van één installatie niet onmiddellijk honderdduizenden mensen zonder stroom zet.

2024-05-10T06:14:52Z dg43tfdfdgfd