KAMERCOMMISSIE GEEFT GROEN LICHT VOOR HERSTELOPLEIDINGEN VOOR CHAUFFEURS MET RIJVERBOD

Politierechters kunnen chauffeurs met een rijverbod binnenkort een herstelopleiding opleggen. De Kamercommissie Mobiliteit heeft daarvoor dinsdag het licht op groen gezet.

Wie een rijverbod opgelegd krijgt van de politierechtbank moet vaak het theoretische en het praktische rijexamen opnieuw afleggen. De 'herstelopleiding' zal in de plaats van die examens of zelfs als aanvulling opgelegd kunnen worden. Educatieve sancties hebben een duurzamer effect op het gedrag, is de redenering.

Volgens minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zal het instrument daarom recidive helpen vermijden. Elk jaar krijgen 130.000 Belgen een rijverbod opgelegd, 86 procent van hen wordt later opnieuw veroordeeld voor verkeersinbreuken, zegt hij.

De herstelopleidingen zullen twee halve dagen in beslag nemen, telkens in groepen van 10 tot 12 deelnemers. Deelnemers zullen 250 à 350 euro moeten betalen, al is dat bedrag wel aftrekbaar van de eventuele boete die hen door een rechter is opgelegd. De regeling treedt wellicht eind dit jaar in werking.

2024-04-30T11:54:58Z dg43tfdfdgfd