SCHOLEN KRIJGEN OP 21 JUNI EN 30 SEPTEMBER FEEDBACK OVER VLAAMSE TOETSEN

Scholen zullen op 21 juni de eerste resultaten krijgen van de Vlaamse toetsen die in het vierde leerjaar lager onderwijs en in het tweede jaar secundair onderwijs zijn afgenomen. Op 21 juni krijgen scholen "leerlingenfeedback en klassenraadfeedback" en op 30 september krijgen de scholen ook "een uitgebreid dashboard met schoolfeedback waarbij scholen zich kunnen vergelijken met gelijkaardige scholen met een gelijkaardige populatie in Vlaanderen". Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) donderdag geantwoord op vragen van Koen Daniëls (N-VA) en Loes Vandromme (CD&V).

Onlangs zijn de scholen gestart met de afname van de eerste Vlaamse toetsen. Die toetsen - die afgenomen worden in het vierde leerjaar lager onderwijs en het tweede jaar secundair onderwijs - moeten bijdragen aan de strijd tegen de dalende onderwijskwaliteit. Tegen 2027 zullen alle leerlingen de centrale toetsen op vier momenten in de loop van hun schoolcarrière voorgeschoteld krijgen. De toetsen focussen op Nederlands en wiskunde en worden digitaal afgenomen en verwerkt. Scholen bepalen zelf of de resultaten meetellen voor het rapport of niet.

Minister Weyts kreeg donderdag in het parlement een aantal vragen over de technische problemen die opdoken bij de opstart van de Vlaamse toetsen en over de timing van de resultaten.

De technische perikelen van bij de opstart zijn volgens de minister intussen verholpen. "Gelet op de grote complexiteit van de operatie kunnen we al bij al spreken van een geslaagde opstart", klonk het.

Wat de timing van de resultaten betreft, mogen de scholen op 21 juni "leerlingenfeedback en klassenraadfeedback" verwachten. Dat de resultaten tot dan op zich laten wachten, komt volgens de minister omdat er gewerkt wordt met een statistisch model dat ook gebruikt wordt voor grote internationale vergelijkende onderzoeken. Op 30 september krijgen de scholen ook een dashboard waarop de resultaten van elke school kunnen afgezet worden tegen vergelijkbare scholen.

2024-05-02T10:17:27Z dg43tfdfdgfd