VERKIEZINGEN 2024 - PRIORITEITEN PARTIJEN BRENGEN TEKORT NIET ONDER 3 PROCENT

De prioriteiten waamee de meeste partijen naar de verkiezingen trekken, verbeteren de overheidsfinanciën, zij het vaak maar bescheiden. Bij geen enkele partijen brengen ze het tekort tegen het einde van legislatuur onder de magische grens van 3 procent. Dat blijkt uit de doorrekening van de programma's door het Planbureau, waarvan de resultaten dinsdag werden bekendgemaakt.

In het referentiescenario van de cijferaars van het Planbureau bedraagt het begrotingstekort in 2029 5,6 procent van het bbp en komt de overheidsschuld uit op 116,8 procent. Zowel voor het tekort als voor de schuld zorgen de plannen van N-VA voor de sterkste verbetering: het tekort zou dalen tot 3,6 procent en de schuld tot 108,7 procent. Daarna volgen PS, PVDA en Groen.

Bij de meeste partijen verbeteren het tekort en de schuld, al is dat soms maar een beetje. Nergens duikt het tekort aan het einde van de rit onder de 3 procent. "De voorgestelde maatregelen zullen wellicht niet volstaan om de Europese doelstellingen te halen", verklaarde Baudouin Regout van het Planbureau bij de voorstelling van al het rekenwerk.

De prioriteiten van MR, Vlaams Belang, CD&V en DéFI brengen een achteruitgang van beide parameters met zich mee, met tekorten boven de 7,5 procent en een schuldgraad boven 120 procent voor MR en Vlaams Belang.

Belangrijk is wel dat het enkel om de prioriteiten gaat die de partijen naar voren schoven en niet het hele programma. Ook kon het Planbureau niet alle maatregelen doorrekenen (bijvoorbeeld belastingfraude), ook al omdat ze buiten de perimeter vallen, bijvoorbeeld wegens ongrondwettelijk of aan het economisch systeem raken. Andere maatregelen zijn dan weer geplafonneerd, zoals de efficiëntiewinsten bij overheidsdiensten.

N-VA en Open VLD grijpen vooral in op de uitgaven en minder op de inkomsten. Bij Groen en PS nemen vooral de ontvangsten toe, meer dan bijvoorbeeld bij PVDA.

2024-05-07T09:36:15Z dg43tfdfdgfd