VERKIEZINGEN 2024 - VOORZITTER LES ENGAGéS SPREEKT ZICH NIET UIT OVER REGERING MR-CD&V: "WACHT OP DE KIEZER"

Maxime Prévot, de voorzitter van de Franstalige christendemocratische partij Les Engagés, spreekt zich zondag niet uit over een alliantie tussen CD&V en MR na de verkiezingen. Het is aan de kiezer om de kaarten te leggen, zei hij in de marge van een campagnebijeenkomst in de provincie Luik.

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez kondigden in interviews aan dat ze samen een regering willen vormen. CD&V wil met Les Engagés bovendien een sterke politieke familie vormen na de verkiezingen.

Die aankondiging "is de keuze van Sammy Mahdi - die me had gewaarschuwd" over het interview, aldus Prévot zondag. "Ik laat mijn keuze niet dicteren door iemand anders, ik wacht tot de kiezer de kaarten legt."

Prévot zegt "geen enkel probleem" te hebben met de uitspraken van Mahdi. "Sammy zegt zelf dat zijn eerste partner Les Engagés is, en dat als hij daarna nog een tweede telefoontje moet doen, dat waarschijnlijk, bij voorkeur, met Bouchez zal zijn en niet met (PS-voorzitter) Paul Magnette. Ik constateer dat de familie op het centrum goed verenigd is, met de wens om de drijvende kracht te zijn achter de volgende regeringsmeerderheid."

Over het idee van een centrumlinkse coalitie met PS en Ecolo, zei Prévot dat die twee partijen "de uitgestoken hand hebben ingetrokken en liever de macht aan de PTB willen geven", verwijzend naar de wisselmeerderheid die de marxisten boden in de Franse Gemeenschap.

Prévot benadrukte nog het vel van de beer niet te willen verkopen voor hij geschoten is. Hij hekelde dat de liberalen "soms te ver aan de rechterkant staan" en dat een linkse regering "steeds meer sancties en beperkingen zou opleggen". In zijn toespraak hamerde hij dan ook op "de kracht van de nuance", met de gezondheidszorg, de koopkracht en de veiligheid als speerpunten van de campagne.

2024-04-28T13:32:09Z dg43tfdfdgfd