WISSELMEERDERHEID VOOR DE BEWAPENING VAN DRONES AFGEWEND

In de Kamercommissie Landsverdediging dreigde donderdag even een wisselmeerderheid over de bewapening van drones. Omdat Open VLD uiteindelijk afzag van een stemming, kwam het niet zo ver.

De Commissie Landsverdediging debatteerde donderdagvoormiddag over een Open VLD-resolutie om de drones van de Belgische Defensie te bewapenen. Die vraag gaat al een hele tijd mee, maar binnen Vivaldi was er geen meerderheid voor. De oorlog in Oekraïne heeft de situatie veranderd: de liberale resolutie vroeg aanvankelijk een studie, maar de Open VLD paste die tekst aan zodat de regering wordt gevraagd om onmiddellijk over te gaan tot de bewapening van drones.

PS en Ecolo zijn tegen, maar de resolutie had de steun van de liberalen en de CD&V, aangevuld met oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en Les Engagés, bleek donderdag in de Kamercommissie Landsverdegiging. Een wisselmeerderheid dus, maar na bijna twee uur debat kondigde Open VLD-Kamerlid en initiatiefnemer Tim Vandenput aan dat hij de stemming dan toch niet vroeg. "Ik vind dat de geesten moeten rijpen. Het debat dat we hier hebben gevoerd kan de basis zijn voor een volgende regering", zei hij.

"Een ongelooflijk gemiste kans", vindt N-VA-Kamerlid Theo Francken. "Dit is illustratief voor de voorbije legislatuur: liberalen die zich laten gijzelen door groene dogmatici." Hendrik Bogaert (CD&V) wees de PS met de vinger. De Open VLD "zorgt ervoor dat de buitenproportionele macht van de PS behouden blijft. Aan die slaafse houding moet iets veranderen", zei hij.

Omdat het debat zo lang duurde, kon een wetsvoorstel van Kris Verduyckt (Vooruit), dat volledig autonome wapens verbiedt, niet meer worden gestemd. De tekst moest nog in tweede lezing door de Commissie worden goedgekeurd om dan tijdens de laatste plenaire vergadering voor de verkiezingen groen licht te krijgen, maar de kans dat dat nog lukt voor volgende week lijkt klein.

2024-05-02T11:02:43Z dg43tfdfdgfd