2,0 PROMILLE IN HET BLOED, MAAR NIET VEROORDEELD: MAN LIJDT AAN AUTOBROUWERIJSYNDROOM

Een man uit Brugge werd de afgelopen jaren driemaal veroordeeld voor rijden onder invloed, ook al had hij naar eigen zeggen niets tot zeer weinig gedronken. Nu blijkt dat hij lijdt aan het autobrouwerijsyndroom, een uitzonderlijke aandoening.

Bij mensen die hieraan lijden zorgen micro-organismen ervoor dat hun lichaam suikers omzet in alcohol.

Ruim 2,0 promille

De man uit Brugge werd onlangs vrijgesproken toen hij voor de rechter kon aantonen dat hij aan het syndroom lijdt, meldt VRT Nieuws. 

Hij werd in 2019 gepakt voor rijden onder invloed, en in 2022 nog eens tweemaal. Telkens zei de man dat hij niets tot weinig gedronken. Toch zat er bij de laatste twee keer ruim 2,0 promille alcohol in zijn bloed, bleek uit tests. En dus werd zijn rijbewijs in beide gevallen voor 15 dagen ingetrokken.

De man liet het er niet bij zitten en liet zich onderzoeken door drie onafhankelijke artsen. Hun oordeel was in alle gevallen eensluidend: hij lijdt aan het bijzonder zeldzame autobrouwerijsyndroom.

Niet op de hoogte

De rechter kon niets anders doen dan de man vrijspreken van de overtredingen uit 2022, vooral omdat die niet van zijn eigen ziekte op de hoogte was. Mocht hij de komende tijd weer worden aangehouden en te veel alcohol in zijn bloed hebben, dan is hij overigens wel strafbaar. Hij wordt geacht maatregelen te nemen nu hij weet dat hij aan het syndroom lijdt. Met een speciaal dieet of een alcoholslot zou hij moeten kunnen vermijden dat hij nog eens met een te hoog alcoholpromillage achter het stuur zit.

2024-04-23T08:14:59Z dg43tfdfdgfd