BERLIJN BIEDT VILLA NAZIKOPSTUK GOEBBELS GRATIS AAN: 'BESCHOUW HET ALS CADEAU'

Een villa kopen voor 0 euro. Wie wil dat nou niet? De Berlijnse regering biedt exact dat aan, maar er zit wel een addertje onder het gras. Het gaat namelijk om de oude villa van Joseph Goebbels, de propagandaminister van Adolf Hitler.

Berlijn hoopt met de verkoop een einde te maken aan de oneindige discussie over wat er met het pand moet gebeuren: slopen of een nieuw doel geven. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

"Ik bied iedereen die het perceel wil overnemen aan om het te beschouwen als cadeau van de Berlijnse staat", zegt de minister van Financiën Stefan Evers over de verkoop. 

Onderhoudskosten

De hoofdstad heeft al vaker geprobeerd de handen van de villa af te trekken, meldt The Guardian. Zo probeerde Berlijn het huis te verkopen aan de deelstaat Brandenburg, omdat het daar staat. 

Dat heeft onder meer te maken met de onderhoudskosten en de beveiliging van de locatie, die inmiddels in verval is geraakt.

Mocht het niet lukken om de villa te verkopen, dan heeft Berlijn 'geen andere optie dan overgaan tot slopen', stelt de minister. Het is niet bekend of particulieren ook in aanmerking komen voor de verkoop.

Nauwe bondgenoot

Joseph Goebbels was een van Hitlers nauwste bondgenoten. Hij liet de villa in 1939 bouwen op ongeveer 40 kilometer ten noorden van Berlijn. Hij woonde daar met zijn vrouw en zes kinderen en gebruikte de villa om Nazileiders te entertainen.

2024-05-04T19:14:51Z dg43tfdfdgfd