'DE 16-JARIGE NIKA WERD AANGERAND EN VERMOORD DOOR IRAANSE AGENTEN TIJDENS PROTESTEN'

Het 16-jarige Iraanse meisje Nika Shakarami verdween in september 2022 tijdens de grootschalige protesten tegen het regime in Iran. Haar lichaam werd meer dan een week later aangetroffen. Volgens geheime documenten die de Britse omroep BBC heeft ingezien, werd zij door Iraanse politieagenten vermoord in een arrestatiebusje.

De autoriteiten van het Iraanse regime hebben altijd beweerd dat Nika is omgekomen door suïcide, kort nadat zij van een demonstratie kwam. In 2022 werd in heel Iran geprotesteerd toen een jonge vrouw, Mahsa Amini (22), door de Iraanse zedenpolitie werd mishandeld en gedood omdat ze haar verplichte hoofddoek niet goed zou hebben gedragen. Als gevolg daarvan werden in Iran, maar ook wereldwijd, maandenlange protesten gevoerd tegen het Iraanse regime. 

Ook Nika was bij de protesten aanwezig, in september 2022. Uit geheime documenten die de BBC heeft ingezien zou blijken dat de 16-jarige werd gearresteerd, seksueel werd misbruikt en vermoord. De Britse omroep deed maandenlang onderzoek naar de onderzoeksdocumenten en getuigenissen, die zijn gericht aan de opperbevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde. Dat is de veiligheidsdienst die het regime van Iran beschermt.

Achtervolgd

Nika zou al langer in de gaten zijn gehouden door politieagenten in burger. Uit eerdere beelden die CNN van haar publiceerde, werd ze gezien met een in brand gestoken hijab. Ze stond op een omgevallen container met de brandende hoofddoek te zwaaien, terwijl anderen om haar heen 'dood aan de dictator' riepen. Volgens de BBC probeerden undercover agenten haar toen al te arresteren.

Maar Nika ontvluchtte de poging. Kort daarna belde ze een vriendin om te zeggen dat ze achtervolgd werd, zo reconstrueert de BBC. Volgens de rapporten werd ze na een uur weer onderschept door agenten en vervolgens gearresteerd. Nika zou in een arrestantenbus – een vrieswagen zonder logo – zijn vastgebonden en meegenomen.

'Knallende geluiden'

Volgens het onderzoek van de BBC zijn dat haar laatste stappen geweest. De agenten die Nika gevangen namen, zochten naar een gevangenis of detentiecentrum om haar onder te brengen. Uiteindelijk durfde niemand haar binnen te halen.

"[Nika] vloekte en scandeerde voortdurend", vertelde een anonieme officier in het rapport. "Op dat moment waren er nog veertien andere vrouwelijke gedetineerden op het bureau en ik had de indruk dat zij de anderen in beroering kon brengen. Ik was bang dat ze een rel zou veroorzaken."

Ondanks dat Nika geboeid was, vocht ze terug. Eén van de agenten zou Nika seksueel hebben aangerand en hebben mishandeld. Getuigen van voorin de bus hoorden 'knallende geluiden in het pikdonkere achtercompartiment'. Nika werd toen gedood. Ze had meerdere hoofdwonden. Haar lichaam werd onder een snelweg gedumpt. De bewering dat zij zelf een einde aan haar leven zou hebben gemaakt, werd door haar familieleden nooit geloofd.

Bekijk hier de video die RTL Nieuws in 2022 al maakte: de moeder van Nika beschuldigde destijds de Iraanse politie al van moord.

Regels nog strenger

Hoewel de protesten in solidariteit met Iraanse vrouwen destijds tot ver over de landsgrenzen gingen, is de regelgeving in Iran alleen maar strenger geworden. Eerder deze maand werd aangekondigd dat de Iraanse zedenpolitie nog harder zal optreden tegen het 'foutief' dragen van een hijab. Ook dat leidde weer tot protesten in Iran.

Volgens onderzoek van de Verenigde Naties zijn tijdens de Iraanse protestbewegingen meer dan 550 demonstranten gedood door onder meer de Iraanse zedenpolitie. De meesten van hen zijn neergeschoten tijdens hun protest of arrest. Duizenden mensen zijn daarnaast gearresteerd, onder wie ook de oudere zus van Nika, Aida.

2024-04-30T19:14:07Z dg43tfdfdgfd