EU KEURT IRAAKSE WET AF DIE LGBTQ+ GEMEENSCHAP BEDREIGT MET GEVANGENISSTRAF

De wet legt gevangenisstraffen van 10 tot 15 jaar op voor relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht en lagere straffen voor sekse-overgangsprocedures of belangenbehartiging voor bepaalde organisaties.

De Europese Unie heeft in een recente verklaring haar bezorgdheid geuit nadat het Iraakse parlement nieuwe anti-LGBTQ+ wetgeving had aangenomen.

Volgens het externe actiebureau van de EU is de nieuwe wet niet alleen in strijd met het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, dat Irak in 1971 heeft geratificeerd, maar ook met de eigen grondwet van Irak.

De controversiële wetgeving legt zware straffen op, variërend van 10 tot 15 jaar gevangenisstraf voor relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht, maar ook minder zware straffen voor sekse-overgangsprocedures of het bepleiten van organisaties die geacht worden “seksueel afwijkend gedrag te promoten”.

Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde dat deze wet buitenlandse investeringen zou kunnen afschrikken, waarbij het opmerkte dat “internationale zakelijke coalities al hebben aangegeven dat een dergelijke discriminatie schadelijk zal zijn voor het bedrijfsleven en de economische groei”.

2024-04-29T08:04:10Z dg43tfdfdgfd