GRONDINVASIE RAFAH LIJKT AANSTAANDE: 'ISRAëL VOERT DRUK OP NA STUKLOPEN ONDERHANDELINGEN'

De invasie van Rafah lijkt dichterbij dan ooit. Het Israëlische leger roept burgers in het oosten van de stad op om het gebied te verlaten. Al zo'n twee maanden dreigt Israël de stad in het zuiden van Gaza binnen te vallen. Helemaal zeker is de inval niet. "Hiermee zet Israël druk op de onderhandelingen met Hamas."

Meerdere Palestijnen zijn vandaag het oosten van Rafah ontvlucht. Met flyers en sms-berichten roept het Israëlische leger hen op het gebied te verlaten. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt al langer dat een grondinvasie in Rafah er hoe dan ook komt. Volgens Netanyahu is dat nodig om Hamas volledig uit te kunnen schakelen.

Veilige plekken zo veilig nog niet

In Rafah zitten nu rond de 1,3 miljoen mensen, de oproep van het Israëlische leger is gericht aan ongeveer 100.000 van hen. Voor hen zijn 'veilige zones' aangewezen. Via X, voorheen Twitter, laat het Israëlische leger weten dat Palestijnen naar de stad Khan Younis of Al-Mawasi aan de kust kunnen vluchten.

Maar volgens Midden-Oosten-verslaggever Pepijn Nagtzaam is er geen enkele plek in Gaza veilig en betekent de belofte van Israël niets. "Dat hebben we gezien vanaf het begin van deze oorlog. Eerder werden Khan Younis en Rafah al aangewezen als veilige plekken, maar ook toen werd daar gebombardeerd."

Het doel van de Israëlische inval is het uitschakelen van Hamas. Volgens Nagtzaam betekent dat ze op korte termijn dat ze geen groot gevaar meer kunnen zijn voor Israël.

Onderhandelingen lopen steeds vast

Hamas helemaal uitschakelen? Dat kan niet, zegt Han Bouwmeester, hoogleraar militair-operationele wetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie. "Die ideologie gaat niet weg, die kan je niet uitroeien. Hoe kwader de mensen worden, hoe moeilijker het is om die ideologie weg te krijgen."

Dat Israël mogelijk nu met de grondaanval wil beginnen, is geen toeval, zegt oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Hiermee kan Israël druk zetten om tot een akkoord te komen. Het is eigenlijk de laatste troef die Netanyahu daarvoor heeft."

Al maanden proberen de strijdende partijen een akkoord te bereiken, maar de gesprekken lopen telkens spaak. Ook dit weekend liepen de onderhandelingen weer vast. Naar verwachting worden de gesprekken morgen hervat.

Mocht het tot een grondoffensief komen, dan kan dat op twee manieren worden uitgevoerd, zegt Bouwmeester. "Israël kan kiezen voor een grootschalige en intensieve aanval, waarbij Rafah vanuit het noorden wordt binnengevallen met tanks en bulldozers."

Militair gezien een lastige opgave: "Ze zullen straat voor straat en gebouw voor gebouw het gebied doorkammen: op zoek naar de laatste Hamas-strijders." Mogelijk zou een groot deel van Hamas zich schuilhouden in de stad. "Vermoedelijk zitten veel Hamas kopstukken verstopt in tunnels onder Rafah." In dit scenario kan het er hard aan toe gaan.

Gerichte aanval

Een tweede mogelijkheid zou een kleinschalige inval zijn, door 'special forces' met informatie vooraf. "Zo weten ze vooraf precies waar ze moeten zijn en kan het een kortdurende en gerichte aanval zijn met minder slachtoffers." 

Volgens De Kruif is zo'n kleine actie op dit moment aannemelijker. "Voor een groot offensief moet je ook de troepen hebben en Israël heeft veel reservisten naar huis laten gaan. Rafah is veel te groot om met een beperkt aantal soldaten aan te vallen."

In beide gevallen moet Israël van tevoren goed weten waar hun vijand zit. Die informatie verkrijgen ze via drones en satellieten. Bouwmeester: "We weten dat Israël ook kunstmatige intelligentie gebruikt om dat in kaart te brengen." In aanloop naar een grondoffensief worden er vaak belangrijke doelwitten geraakt, door bijvoorbeeld luchtaanvallen. "Dat zagen we ook dit weekend in Rafah."

Hulporganisatie UNICEF waarschuwt voor de kwetsbare situatie van de ruim 600.000 kinderen in Rafah. Een groot deel van hen is gewond, ziek, ondervoed of getraumatiseerd, laat de hulporganisatie weten. UNICEF roept op dat kinderen niet gedwongen verplaatst mogen worden.

Internationale kritiek

Vanuit verschillende landen klinkt er al langere tijd kritiek op het plan van Israël om Rafah binnen te vallen. Vanwege de hoeveelheid mensen in het gebied wordt er gevreesd voor een bloedbad. Zelfs Israëls belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten, keert zich tegen het plan.

Volgens Israël is een militaire actie in Rafah echter noodzakelijk, omdat Hamas een overeenstemming over een tijdelijk staakt-het-vuren, tegenwerkt. Zo heeft defensieminister van Israël, Yoav Gallant, het plan voor een grondoffensief vandaag verdedigt tegenover de Verenigde Staten. 

2024-05-06T17:22:09Z dg43tfdfdgfd