HAMAS AKKOORD MET LAATSTE VOORSTEL STAAKT-HET-VUREN, MAAR ISRAëL VINDT HET 'NIET ACCEPTABEL'

Hamas heeft Egyptische en Qatarese bemiddelaars laten weten dat de Palestijnse beweging hun voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook heeft geaccepteerd. Maar Israël verwerpt het voorstel, omdat het volgens premier Netanyahu 'niet aan de eisen van Israël voldoet'.

Een Israëlische official noemde het laatste voorstel een afgezwakte versie van een eerder voorstel. Ook deze versie zou voor Israël onacceptabel zijn, en alleen maar aangeboden zijn 'om de indruk te wekken dat Israël de partij is die weigert'.

Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera beschrijft het voorstel drie fases van elk 42 dagen. Dat zou een topfunctionaris van Hamas hebben verteld. In de tweede fase zouden de Israëlische strijdkrachten zich volledig moeten terugtrekken.

Afstemming in Qatar

Egyptische bemiddelaars zeggen dat ze willen garanderen dat de oorlog tussen Hamas en Israël niet wordt hervat. Israël verklaarde aan het begin van de oorlog Hamas compleet te willen vernietigen.

Dit weekend onderhandelde een delegatie van de Palestijnse beweging in de Egyptische hoofdstad Caïro over 'een wapenstilstand in de oorlog met Israël'. De delegatie zou na de gesprekken terug zijn gevlogen naar Doha in Qatar. Ook de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, zou naar Doha zijn afgereisd om daar te overleggen met de premier van Qatar om 'maximale druk uit te oefenen op Israël en Hamas om de onderhandelingen voort te zetten'.

Israël en Hamas proberen al weken tot een akkoord te komen over een staakt-het-vuren. Daarbij zou Hamas meerdere gijzelaars vrij moeten laten, in ruil voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen. Israël heeft de laatste weken de druk opgevoerd door nadrukkelijk te waarschuwen voor een grondaanval op de stad Rafah in het zuiden van Gaza. Daar zitten meer dan een miljoen Palestijnse vluchtelingen opeengepakt die zijn gevlucht voor de oorlog in de overige delen van Gaza.

Israël heeft de vluchtelingen opgeroepen Rafah te verlaten en naar een veilige zone rond de stad Khan Younis te trekken. Volgens Israël is Rafah het laatste bolwerk waar veel Hamasstrijders zitten.

'Onderhandelingen extreem ingewikkeld'

"Deze onderhandelingen zijn extreem ingewikkeld", zegt RTL-correspondent Olaf Koens. "Onderhandelen doe je met je vijand, maar in dit geval zitten er allerlei partijen tussen, zoals Egypte en Qatar. Daarnaast speelt Amerika nog een rol. Dat kan voor allerlei miscommunicatie zorgen."

Volgens Koens gaan de gesprekken niet alleen over de korte termijn, maar ook over de lange. Dat maakt het extra ingewikkeld. "Je kunt natuurlijk een deal sluiten over een staakt-het-vuren voor een korte tijd en dan een bepaald aantal gevangenen ruilen. Maar dan? Ga je dan weer verder met vechten? Wat je eigenlijk wilt als strijdende partijen, is een afspraak die voor de langere termijn houdbaar is, iets waar beide partijen de toekomst mee in kunnen."

Hier zie je beelden van Palestijnen die Rafah ontvluchten:

2024-05-06T17:22:08Z dg43tfdfdgfd