HAMAS OVERWEEGT 'LAATSTE' ISRAëLISCH VOORSTEL VOOR STAAKT-HET-VUREN

Hamas heeft een nieuw Israëlisch voorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook ontvangen. De groepering laat weten die in overweging te nemen. Israël zou tegen Egypte, een van de bemiddelende landen, hebben laten weten dat het de 'laatste kans' is voor een overeenkomst. Anders zou het land Rafah binnenvallen.

Op 13 april vroeg Hamas een permanent staakt-het-vuren, wat Israël niet aanvaardt. Een delegatie van bemiddelaar Egypte arriveerde gisteren in Israël in een poging de vastgelopen onderhandelingen nieuw leven in te blazen.

Invasie Rafah

Israëlische functionarissen zouden die Egyptische collega's hebben verteld dat ze bereid zijn onderhandelingen met Hamas over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen 'een laatste kans' te geven. Mochten de onderhandelingen alsnog mislukken, dan zeggen de Israëli's door te gaan met hun invasie van Rafah, in het zuiden van Gaza. 

"Israël vertelde Egypte dat het serieus bezig is met de voorbereidingen voor de operatie in Rafah en dat het zich niet zal laten vertragen door Hamas", zei een van de functionarissen tegen het Amerikaanse medium Axios.

Bij een voorgaande gevechtspauze van een week in november werden tachtig Israëlische gijzelaars geruild voor 240 Palestijnse gevangenen. Sindsdien is de wereldwijde kritiek op het toenemende aantal burgerdoden in Gaza gegroeid, evenals de oproepen aan Hamas om de resterende gijzelaars vrij te laten.

Bombardementen veilige zones

Ondertussen gaan de aanvallen in de Gazastrook door. Israël voert daarbij regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News vastgesteld na eigen onderzoek.

NBC News bericht dat tussen januari en april zeker zeven dodelijke luchtaanvallen plaatsvonden in gebieden van zuidelijk Gaza die het Israëlische leger (IDF) als veilig had bestempeld. Dit deed het IDF onder meer door strooibiljetten te verspreiden in een wijk in de zuidelijke stad Rafah op 18 december. Volgens nabestaanden werden vijftien familieleden gedood bij een luchtaanval op 9 januari. NBC was telkens ter plaatse kort na de luchtaanval.

Ongeveer een maand later, op 12 februari, trof een aanval het Shaboura-vluchtelingenkamp, dat ook op een IDF-folder als veilige zone was aangegeven. Een ploeg van NBC News filmde tientallen dode lichamen, waaronder enkele vrouwen en kinderen, in de nasleep van het bombardement in Rafah.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant vertelde een persconferentie afgelopen november dat Al-Mawasi, een kleine strook aan de kust in Khan Younis, niet aangevallen zou worden. Vanaf januari adviseerde het IDF burgers elf keer om daarheen te evacueren. Toch vonden er meerdere luchtaanvallen plaats, zegt NBC. Op 4 januari kwamen er veertien mensen om, onder wie drie kinderen, toen hun tent werd getroffen.

Internetverbinding

Om Palestijnse burgers voor te lichten gaf Israël afgelopen december een interactieve kaart vrij waarop de Gazastrook is opgedeeld in zones die veilig zijn voor burgers en andere waar gevechten zijn met Hamas. Internationale hulporganisaties en inwoners van Gaza noemen die kaart verwarrend en moeilijk leesbaar. Regelmatige storingen met de internetverbinding maken het voor burgers moeilijk om deze te raadplegen. De Israëlische regering en de strijdmacht doen naar eigen zeggen al het mogelijke om burgerdoden te beperken.

Sinds 7 oktober zijn inmiddels meer dan 34.000 Palestijnen gedood door de Israëlische reactie op de aanval van Hamas die dag. 

2024-04-27T17:31:53Z dg43tfdfdgfd