ISRAëL WAARSCHUWT PALESTIJNEN IN RAFAH: GA HIER WEG

Het Israëlische leger (IDF) zegt burgers in het oosten van Rafah 'aan te moedigen' naar een nabijgelegen 'humanitair gebied' te vertrekken. Israël dreigt al langer met een grootschalig grondoffensief in de stad, ondanks internationale druk.

Palestijnen die nu in Rafah wonen, in het zuiden van de Gazastrook, worden opgeroepen om in noordelijke richting te reizen, naar het eerder aangevallen Khan Younis of Al Mawasi. Volgens Israëlische media dropt het IDF flyers, krijgen Palestijnen in het gebied sms'jes en worden ze gebeld met 'instructies' om het gebied te verlaten.

Hamas uitschakelen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu dreigt al maanden met een aanval op Rafah, waar hij Hamas zou willen uitschakelen. 1,4 miljoen burgers verblijven nu in Rafah, de meesten nadat ze moesten vluchten voor Israëlische luchtaanvallen op hun woonplaats elders in Gaza.

Een deel van de inwoners heeft gehoor gegeven aan de oproep van Israël. Op deze beelden is te zien hoe ze met ezels en auto's de stad willen verlaten:

Internationaal is er veel kritiek op het plan van Netanyahu. De VS, de grootste bondgenoot van Israël, zegt een grondoffensief in Rafah niet te steunen. En Nederland zegt klaar te staan om strafmaatregelen te nemen tegen Israël als het land een grondoffensief in Rafah begint.

Er worden nu al luchtaanvallen uitgevoerd op de stad. Vannacht kwamen daarbij volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza zeker zestien mensen om het leven: leden van twee verschillende families. 

2024-05-06T07:20:38Z dg43tfdfdgfd