ISRAëL ZEGT AANVALLEN OP RAFAH VERDER OP TE VOEREN: 'MISTGORDIJN WAT ER NU GEBEURT'

Israël stuurt meer militairen naar Rafah, heeft minister van Defensie Yoav Gallant bekendgemaakt. Hij zei dat de Israëlische krijgsmacht vooruitgang boekt en dat de strijd daarom wordt opgevoerd.

Over wat er precies nu in Rafah gebeurt is veel onduidelijk. "Dat kunnen we misschien nog het best aflezen aan hoeveel mensen er op de vlucht zijn", zegt Midden Oosten-verslaggever Pepijn Nagtzaam. "Inmiddels zijn dat er volgens VN-cijfers al 600.000, zo'n beetje de helft van de mensen die in het gebied zaten. En velen van hen slaan al voor de derde, vierde of vijfde keer op de vlucht." 

"In het gebied zijn verschillende tunnels vernietigd door onze troepen en weldra zullen meer tunnels vernietigd worden", zegt defensieminister Gallant. "We zullen deze activiteit intensiveren. Hamas is geen organisatie die zich kan organiseren, heeft geen reservisten, kan niet in reservevoorraden voorzien en is niet in staat om de terroristen te behandelen die wij aanvallen. Het resultaat is dat we Hamas uitputten", zo is de Israëlische lezing.

Onder controle van Hamas

"Tegelijkertijd zien we dat Hamas weer opduikt op plekken waar ze eerder door Israël verslagen waren. In plekken als Khan Younis en Gaza-Stad krijgt Hamas het gebied juist weer meer onder controle", zegt Nagtzaam.

De militaire aanval van Israël op Rafah is zeer omstreden. Hulporganisaties hebben gewaarschuwd dat grootschalige aanvallen rampzalig zijn voor de mensen die daar wonen. Ook bondgenoten, onder wie de Verenigde Staten, hebben zich tegen een groot offensief verzet. De VS zeggen geen geloofwaardig plan van Israël te hebben gezien over het beschermen van burgers in Rafah.

Demissionair minister-president Mark Rutte noemde een aanval op Rafah eerder een 'gamechanger', maar recent liet hij weten dat de huidige aanval volgens hem 'niet het grote grondoffensief was waar Israël mee dreigde'.

In Rafah is de humanitaire situatie inmiddels nog verder achteruitgegaan. "Via de grensovergang van Rafah komt sinds dat Israël die bezet ruim een week geleden, geen hulp meer binnen. De grensovergang bij Kerem Shalom is officieel geopend", weet verslaggever Nagtzaam, "maar daaromheen wordt gevochten. Daardoor komt er in de praktijk ook nauwelijks hulp via die weg in Gaza aan."

Volgens de VS is de drijvende pier die in het midden van de Gazastrook aan de kust zou moeten worden bevestigd inmiddels klaar. Binnen enkele dagen zouden daar de eerste hulpgoederen moeten binnenkomen. "Maar ook dat is voorlopig nog maar afwachten hoe dat gaat lopen."

"Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat er weer honderdduizenden mensen op de vlucht zijn. En de situatie nu is eigenlijk nog erger dan toen velen naar Rafah gingen. Hoewel het daar ook erbarmelijk gesteld was, waren daar nog voorzieningen en was het er enigszins veilig. Ze kunnen nu alleen nog naar plekken waar alles al kapot en vergaan is of naar een plek waar helemaal niks is. Geen ziekenhuis, geen tenten, niks", zegt Nagtzaam. "Het vooruitzicht is slecht, tenzij er snel een staakt-het-vuren komt."

Dode militairen

Temidden van de boodschap dat Israël extra militairen naar Rafah stuurt, kwam ook het nieuws dat vijf Israëlische militairen om het leven kwamen door eigen vuur. Zij werden getroffen door tankgranaten verder naar het noorden in het vluchtelingenkamp Jabalia. Ook daar wordt de afgelopen tijd weer stevig gevochten. 

Ook zouden er zeker 12 militairen gewond zijn geraakt door de explosies. Sinds het begin van het grondoffensief in Gaza zijn er 278 Israëlische militairen gedood. De vijf die nu om het leven zijn gekomen, waren volgens Israëlische media allen 20 tot 22 jaar oud. Aan Palestijnse zijde zijn inmiddels ruim 35.000 mensen gedood.

2024-05-16T15:20:35Z dg43tfdfdgfd