ISRAëL ZET AANVALLEN RAFAH VOORT, ONDERHANDELINGEN IN CAïRO VOORBIJ

Israël heeft besloten de militaire operatie in Rafah en andere delen van de Gazastrook voort te zetten. De onderhandelingen in Caïro over het stoppen van de gevechten in Gaza zijn beëindigd, maakte een hoge Israëlische functionaris gisteren bekend.

Israël had bedenkingen bij een voorstel voor het vrijlaten van de gegijzelden en had die ook aan de bemiddelaars doorgegeven, aldus de Israëlische functionaris.

Hamas doet geen verdere concessies

Hamas geeft Israël de schuld van het uitblijven van een overeenkomst. In het Telegram-account van Al-Aqsa TV, een zender die wordt geleid door Hamas, stond dat de groep geen verdere concessies zou doen. Een lid van het politieke bureau van Hamas in Qatar zei dat de Hamas-delegatie vertrokken is uit Caïro.

Israël heeft gezegd open te staan ​​voor een wapenstilstand, maar wijst de eis voor een permanent staakt-het-vuren af. Delegaties van Hamas, Israël, de Verenigde Staten, Egypte en Qatar waren sinds dinsdag in Caïro bijeen voor onderhandelingen.

Israël neemt met het voortzetten van de aanvallen op Rafah en de rest van de Gazastrook wel het risico wapenleveringen te verliezen. Gisteren zei de Amerikaanse president Joe Biden nog dat de Verenigde Staten stoppen met wapenleveringen aan Israël als het doorgaat met de belegering van Rafah. 

Duitsland overweegt stop wapenlevering

En nu lijkt ook de Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius, te overwegen met wapenlevering aan het land te stoppen. 

"Dit wordt momenteel besproken", zei de minister in het tv-programma Heute Journal van de Duitse zender ZDF. "Maar de verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de kanselarij en het ministerie van Buitenlandse Zaken", voegde hij eraan toe.

Ze hadden dit volgens Pistorius 'achter gesloten deuren' besproken. Toen de presentatrice hem vroeg of hij de regering van de VS begreep, antwoordde de Duitse defensieminister, "Ja, ik kan dat begrijpen." Pistorius vertelde verder in het tv-programma dat het cruciaal was voor Israël 'om zich te blijven focussen op de-escalatie'.

Israël: 'met hand en tand' verzetten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde daarop in een videoboodschap en zei dat Israël zich 'met hand en tand' zal verzetten, zelfs al zou het land er alleen voor staan. 

Netanyahu gaf ook aan dat het onmogelijk is om Hamas te verslaan zonder Rafah in te nemen. In een interview op de Amerikaanse televisie zei Netanyahu dat hij hoopt dat hij en Biden hun meningsverschillen over de oorlog in Gaza achter zich kunnen laten.

"We waren het vaak met elkaar eens, maar we hadden ook onze meningsverschillen. We hebben ze kunnen overbruggen. Ik hoop dat we ze ook nu kunnen overbruggen, maar we zullen doen wat we moeten doen om ons land te beschermen", zei Netanyahu in het Amerikaanse praatprogramma Dr. Phil Primetime.

Volgens Netanyahu moeten Israëlische troepen Rafah binnentrekken om de overgebleven bataljons van Hamas te vernietigen. "We moeten de overwinning behalen. Dat betekent dat we al deze bataljons moeten verwoesten, en dat zullen we ook doen."

2024-05-10T02:17:24Z dg43tfdfdgfd