PARTIJGENOTEN DRINGEN BIJ BIDEN AAN OP STEVIGER STANDPUNT OVER ISRAëL

86 Democratische leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben door middel van een brief de druk op president Joe Biden verhoogd om een steviger standpunt in te nemen tegenover bondgenoot Israël.

In de brief dringen Bidens partijgenoten erop aan om te overwegen de wapenverkoop aan Israël stop te zetten als dat land zijn manier van oorlog voeren in Gaza niet verandert.

Onthouden van humanitaire hulp

Zij spreken met name hun 'ernstige bezorgdheid' uit over 'het opzettelijk onthouden van humanitaire hulp'. Israëls beperkingen op door de VS gesteunde humanitaire hulpverlening in Gaza 'hebben bijgedragen aan een ongekende humanitaire catastrofe', staat er in de brief.

De Democraten vragen Biden om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk te maken dat elke belemmering van de hulpverlening aan Gaza 'verdere offensieve veiligheidshulp vanuit de Verenigde Staten in gevaar brengt'.

Ondertussen wordt er op de achtergrond nog steeds gewerkt aan een akkoord over een staakt-het-vuren. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vormt Hamas nog het enige obstakel daarvoor.

Wachten op een 'ja'

Dat zei hij tijdens een bijeenkomst in de Amerikaanse staat Arizona, voorafgaand aan de geplande aankomst van een Hamas-delegatie in de Egyptische hoofdstad Caïro. Die voert daar vandaag gesprekken over zo'n gevechtsstop.

"We wachten af of zij een 'ja' als antwoord kunnen geven op het staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars", zei Blinken over Hamas. "De realiteit is op dit moment dat Hamas het enige is dat tussen de mensen in Gaza en een staakt-het-vuren in staat."

Blinken waarschuwde op dezelfde bijeenkomst echter ook dat een grote Israëlische aanval op de drukke stad Rafah in de Gazastrook onacceptabel is. Israël heeft volgens hem geen plan gepresenteerd om burgers te beschermen bij zo'n aanval. "Zonder een dergelijk plan kunnen we een grote militaire operatie in Rafah niet steunen, omdat de schade die dat zou aanrichten groter is dan wat acceptabel is," zei hij.

Israël heeft Hamas een week de tijd gegeven om in te stemmen met zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren. Doet Hamas dit niet, dan beginnen volgens Egyptische functionarissen de Israëli's hun al weken geleden aangekondigde grondoffensief in Rafah.

2024-05-04T10:43:32Z dg43tfdfdgfd