POETIN BIJ HERDENKING WOII: 'WIJ LATEN ONS NIET BEDREIGEN'

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een toespraak voor de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog gezegd dat Rusland zich niet laat bedreigen door andere landen. "Onze strijdkrachten staan altijd gevechtsklaar."

De president sprak ten overstaan van duizenden militairen en andere aanwezigen op het Rode Plein op de Dag van de Overwinning. "Rusland zal alles doen wat het kan om een wereldwijde botsing te voorkomen", zei hij, "maar we staan niet toe dat iemand ons bedreigt."

Twee dagen geleden is de president opnieuw beëdigd als president. Een hele generatie Russen kent nu al geen andere leider dan Poetin, die al 24 jaar aan de macht is. In deze video vertelt correspondent Olaf Koens over de 'Generatie Poetin':

Grote parade 

Op de Dag van de Overwinning wordt stilgestaan bij de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland. De dag gaat gepaard met een grote parade met marcherende militairen, militaire voertuigen en wapens.

Poetin vroeg aan het eind van zijn toespraak om een minuut stilte, om vervolgens af te sluiten met de woorden "Voor Rusland! Voor de overwinning! Hoera!" Dat werd door de militairen beantwoord met een luid driewerf hoera, saluutschoten en het Russische volkslied.

Op grote schaal gefraudeerd

Dat Vladimir Poetin eerder dit jaar de verkiezingen zou winnen, stond al ver van tevoren vast. Er stonden nog drie andere kandidaten op het stembiljet, maar zij vormden allemaal geen serieuze bedreiging voor de zittende president. 

"Bij de verkiezingen is op grote schaal gefraudeerd, tegenstanders zijn uitgeschakeld of monddood gemaakt", legt correspondent Olaf Koens uit. "Het juridische systeem is al lang niet onafhankelijk meer."

2024-05-09T09:16:29Z dg43tfdfdgfd